Frederikshavn

100 år med film i Palads Teatret

Frederikshavns Palads Teatrets unge ejere markerede på selve dagen, at man har vist film siden 1918

8
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

To generationer af biografejere fra venstre Sofia Rafn, Kris Søgaard Pedersen, Hanne Pedersen og Kermith Pedersen.

FREDERIKSHAVN:3. januar 1918 åbnede Palads Teatret i Frederikshavn, og 100 års jubilæet blev fejret i den bygning, som i dag huser byens biograf, og har gjort det i over 75 år.

For i november 1942 åbnede man døren til en helt ny biograf i den nordlige ende af Danmarksgade, og her ligger den stadig.

Ejerne er i dag Kris Søgaard Pedersen og Sofia Rafn. Han er om end ikke født i en biografsal, så opvokset i biografen, fordi hans forældre Hanne og Kermith Pedersen ejede Palads Teatret (som også har heddet Palads 1-2-3) fra 1983-2015.

De unge er begge vilde med film og meget glade for, at Palads Teatret kan blive i familiens eje.

Faktisk er de allerede ved at opflaske deres to små børn til at være del af biograflivet, som jo er sådan, at far og mor er på arbejde, når andre holder fri.

Luis på seks år og Manola på fire år hjælper med oprydningen efter en forestilling og kan lide at være med.

- Og vi håber, de en dag vil overtage efter os, siger Sofia Rafn, som fortæller, at det er spændende at drive en biograf, fordi der er så mange gode film at se, og 2018 ser ud til at blive et rigtigt sevædigt filmår, forudser hun.

Større bredde i dag

Svigerfar Kermith Pedersen synes, at den største ændring i at drive en biograf før og nu er, at udbuddet af film, man kan vise, er langt større og bredere, end da de overtog Palads Teatret i 1983.

- Jeg mindes det som om, vi kun viste actionfilm. I dag er der alle slags film, også pigefilm, siger Kermith Pedersen, som fortsat kommer i biografen og hjælper til blandt andet med at gennemse film, som skal vises i biografens tre sale.

Så Palads Teatret er fortsat en familieforestilling. Det er jubilæumsgaven også til frederikshavnerne, altså en familieforestilling.

- Vi har inviteret publikum til at se animationsfilmen Frost, og der er helt fyldt. Til gengæld er interessen for at se Søren Søndervold, den første film, der gik her i 1942, ikke så stor, smiler Kris Søgard Pedersen.

Jubilæet markeres resten af januar, og er man heldig, kan man vinde sin helt egen forestilling og invitere 99 gæster med i biografen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.