Brønderslev

1000 nye jobs i Vendsyssel

Få personer til de mange job viser jobcentrenes fælles jobbarometer

Tre jobmesser I Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring skal hjælpe virksomhederne med at skaffe de 1000 medarbejdere. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

Tre jobmesser I Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring skal hjælpe virksomhederne med at skaffe de 1000 medarbejdere. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

VENDSYSSEL:Masser af virksomheder har fyldte ordrebøger, men det kniber med at få kvalificerede medarbejdere til at udfylde jobbene i virksomhederne.

Det viser det jobbarometer, som Jobcentrene i Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring udarbejder i fællesskab en gang om året.

36 procent af de adspurgte virksomheder venter, at de om et år har flere ansatte end i dag. 58 procent af virksomhederne venter, at de har det samme antal medarbejdere om et år, og kun seks procent venter, at de om et år har færre ansatte end i dag.

Optimismen er lidt lavere, end den var på samme tid sidste år, hvor 40 procent af virksomhederne ventede fremgang i antal ansatte.

De adspurgte virksomheder venter en nettovækst på 983 medarbejdere frem mod 2019.

Størst fremgang forventes inden for metalindustrien, produktion, byggeri og fødevarer.

Virksomhederne efterspørger primært uddannet arbejdskraft som elektrikere, skibsmontører, håndværkere, klejnsmede, social- og sundhedsassistenter. Desuden skal Skat bruge 40 nye medarbejdere i Hjørring.

Det er dog en del jobåbninger for ikke-faglærte f.eks. inden for handel, hotel og restauration og i fiskeindustrien.

En række stillingsbetegnelser er der faldende eller stagnerende efterspørgsel efter: Det er for eksempel receptionister og kontormedhjælpere uden specialistkompetencer.

Behovet for arbejdskraft smitter af på de tre jobmesser, der begynder i dag i Brønderslev, i morgen i Frederikshavn og i Hjørring torsdag. Interessen er så stor som aldrig før.

- Vi har gennem flere år arbejdet mere og mere sammen de tre jobcentre i mellem. Nu lægger vi vore jobmesser trip-trap-træsko, så de jobsøgende har mulighed for at besøge det antal jobmesser, de ønsker, siger afdelingsleder Ole Bendix fra Jobcenter Hjørrings Virksomhedsservice. Det er første gang i nyere tid at Hjørring er med.

Jobbarometer 2018 bygger på 981 interviews med virksomheder i de tre kommuner. De 981 interviews svarer til 14 procent af virksomhederne.

Jobbarometeret viser virksomhedernes forventning i de kommende 12 måneder.

Knapt 100 virksomheder har sagt ja til at stille op på en af de tre jobmesser, hvor de kan møde ledige og andre jobsøgende, som kan blive deres nye medarbejder.

Ifølge leder af Job og Virksomhedsservice i Brønderslev, Lisbeth Jensen, bliver der satset på opkvalificering efter jobmesserne.

- I løbet af marts vil der på baggrund af jobbarometeret blive udpeget brancher, hvor de tre kommuner vil samarbejde om opkvalificering, siger Lisbeth Jensen.

Jobcentrene vil herefter oprette kandidatbanker med ledige i målgruppen til fælles efteruddannelseskurser, som sættes i gang inden sommerferien.

Rekrutteringsvanskeligheder er som sidste år mest udbredt inden for byggebranchen, metalindustrien og hotelbranchen. I år gælder det samme for uddannet omsorgspersonale. Virksomhederne melder desuden om vanskeligheder med at rekruttere ledere og akademikere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.