Udland

11.000 gik march gennem Auschwitz for at mindes

Seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust under Anden Verdenskrig, blev mindet med march.

11.000 gik march gennem Auschwitz for at mindes

Tusindvis af mennesker fra mange af verdens lande gik mandag højtidelige gennem den tidligere nazistiske dødslejr Holocaust for at mindes de seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust under Anden Verdenskrig.

Den klagefulde lyd fra stød i et traditionelt jødisk vædderhorn, "Shofar", der symboliserer frihed, markerede begyndelsen på "De Levendes March". Den blev holdt for 22. gang siden 1988 i den sydlige polske by Oswiecim.

Nazi-Tyskland byggede Auschwitz, den mest berygtede tyske dødslejr, i 1940.

Omkring 11.000 menneske deltog i marchen mandag. Blandt dem var en stadigt svindende gruppe af ældre, der overlevede deres ophold i lejren. Desuden var der unge jøder fra fjerntliggende lande som Australien og Brasilien.

Marchen gik gennem porten til lejren, hvor der står "Arbeit macht frei" (Arbejde vil føre til frigivelse) og videre til lejren Birkenau, der ligger flere kilometer væk.

- Jeg er her, fordi jeg tror på, at mine bedsteforældres død her ikke var forgæves. Vi må leve i fred og harmoni, siger den 16-årige David Olidolt, som var kommet til Polen fra Israel for at deltage.

- Det har stor betydning at komme og se det - at være blandt de overlevende, siger en 45-årig amerikaner, Miriam White, som var kommet til Oswiecim med 200 unge jøder fra Los Angeles.

Over en million mennesker, langt de fleste europæiske jøder, døde i Auschwitz-Birkenau, som Nazi-Tyskland drev i det besatte Polen fra 1940, indtil Sovjetunionens Røde Hær befriede området den 27. januar 1945.

Lejrkomplekset var en af seks tyske dødslejre i det besatte Polen, som før krigen havde Europas største jødiske samfund.

Mange af ofrene i Auschwitz blev sendt direkte i gaskamrene ved ankomsten med tog. Andre blev dræbt ved slavearbejde.

Blandt ofrene var titusindevis af ikke-jødiske polakker, sovjetiske krigsfanger, sigøjnere og anti-nazistiske modstandsfolk fra forskellige steder i Europa.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.