Udland

11 dræbt ved flere angreb i Afghanistan

USA's udenrigsminister Hillary Clinton giver Afghanistan særstilling som allieret under et lynvisit i Kabul.

11 dræbt ved flere angreb i Afghanistan

Bombeeksplosioner og raketangreb har dræbt mindst 11 civile inden for et døgn - blandt andet i Helmand, siger myndighederne i Afghanistan. Blandt de dræbte er fire børn.

I Helmand blev et barn dræbt og et andet såret, da en bombe eksploderede i Gereshk distriktet, hedder det i en meddelelse fra provinsens mediekontor. I samme distrikt blev tre børn dræbt og to såret fredag aften.

De andre dødelige angreb skete i Uruzgan, hvor seks civile blev dræbt, da deres bil blev ødelagt af en eksplosion. I det sydvestlige Farah dræbte en raket lørdag en civil og dræbte 26 andre.

USA har opgjort, at 3021 civile blev dræbt sidste år - langt de fleste blev dræbt af Taliban.

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, har under et overraskende besøg i Kabul udpeget Afghanistan som en særlig allieret uden for Nato-alliancen.

Det giver det krigshærgede land særlige privilegier forud for, at USA og andre vestlige lande begynder at trække kamptropper ud i 2014, siger Clinton i forbindelse med sit besøg i Kabul.

Clinton annoncerede betegnelsen, der udstikker vejen for et tæt samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet mellem landene, under en samtale med præsident Hamid Karzai.

- Vi ser det som et stærkt udtryk for vores forpligtelse over for Afghanistans fremtid, siger Clinton.

Den nye status træder omgående i kraft og indebærer, at Afghanistan får nemmere ved at købe, og finansiere køb, af forsvarsudstyr produceret i USA.

Dermed træder Afghanistan ind i rækken af lande som Pakistan, Israel, Egypten og Japan, der alle er udpeget som allierede af USA til trods for, at de ikke er medlem af Nato.

Clintons møde med Karzai fandt sted før weekendens donorkonference for Afghanistan i Tokyo. Over 70 lande deltager i mødet i Japan.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.