Udland

11 gidsler frigivet efter knap fire år i Somalia

11 gidsler er blevet frigivet efter at have været holdt fanget af pirater i Somalia siden november 2010.

De har været holdt fanget under kummerlige forhold af pirater i 44 måneder, de har været udsat for tortur, og så har de været vidner til, at en af deres kolleger blev skudt. Men lørdag blev 11 gidsler frigivet, og nu kan de vende hjem til deres familier.

Gidslerne er tæller syv fra Bangladesh, to fra Sri Lanka, en fra Indien og en fra Iran.

Deres skib, det malaysiske containerskib MV Albedo, blev angrebet af pirater i november 2010, hvor besætningen blev holdt som gidsler frem til juli 2013, da skibet sank i et uvejr.

- Besætningsmedlemmerne og deres familier har lidt ufatteligt. De har gennemgået et traumatiserende piratangreb, deres skib sank, og derefter blev de holdt fanget på land under meget usle forhold, siger FN's særlige udsending i Somalia, Nicholas Kay.

I de knap fire år, gidseltagningen har stået på, er et medlem af besætningen blevet skudt af en af piraterne under en diskussion, og fire besætningsmedlemmer er druknet.

Syv andre pakistanske besætningsmedlemmer blev frigivet i 2012, da en rig forretningsmand betalte løsesummen for dem.

Der gives endnu ingen detaljer omkring frigivelsen, men FN oplyser, at de 11 besætningsmedlemmer vil blive hjulpet tilbage til deres hjemlande og familier i løbet af de kommende dage. Der er angiveligt ikke blevet betalt nogen løsesum.

Antallet af gidseltagninger ud for Somalias kyst har været faldende de seneste år, hvor et stigende antal internationale aktioner patruljerer.

Gidseltagningerne toppede i januar 2011, hvor piraterne tilsammen holdt 736 gidsler fanget.

- Selvom vi har set en betydelig nedgang i pirateri ud for den somaliske kyst de seneste år, er jeg virkelig bekymret over, at 38 besætningsmedlemmer stadig bliver holdt som gidsler, siger Nicholas Kay.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.