1100 ansatte på jagt efter Columbus-æg

Pædagogisk Dag for samtlige ansatte i Hjørrings kommunale skolevæsen - de kommende år skal specialklasseeleverne i højere grad tilbage i normalklasserne.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hjerne-gymnastik i Idrætscenter Vendsyssel - hvordan får man på den mest hensigtsmæssige måde specialklasseelever tilbage i de almindelige skoleklasser?Foto: Carl Hansen

På grund af stramme budgetter, så er alle landets kommuner på jagt efter det Columbus-æg - eller skulle det døbes inklusions-æg? - der uden de store problemer kan kanalisere en masse elever fra specialklasserne tilbage i de almindelige skoleklasser. Det er også en bunden opgave i Hjørring Kommune, hvor øvelsen skal give en gevinst på mange millioner kroner, men motivationen er ifølge kommunens konstituerede børne- og undervisningsdirektør ikke kun økonomisk. - Det vigtigste er den etiske udfordring. Man får ikke et bedre liv af at blive ekskluderet, og det kan ikke passe at så mange elever ikke kan gå i en almindelig klasse, lyder det fra Martin Østergaard. Det vil sige, at der er dømt inklusion i alle skolecentre i kommunen de kommende år, og det arbejde fik et boost i weekenden, hvor 1100 ansatte - ledere, lærere, pædagoger og teknisk/administrative medarbejdere - i skolevæsenet var til pædagogisk dag i Idrætscenter Vendsyssel i Vrå. Der var flere oplægsholdere, men emnet blev meget konkret og jordnært, da ansatte på Lundergårdskolen fortalte forsamlingen, hvordan de gennem mange år havde tacklet opgaven med inklusion. Selv om slutmålet er ens for alle skolecentrene - færre skal sendes til specialundervisning - så kan målet nås på forskellig vis. - Der kan være forskellige metoder, man tager i brug lokalt - men der vil være brug for både uddannelse til lærerne og en ekstra pædagog eller lærer i nogle klasser, vurderer Martin Østergaard. Ude på de enkelte skoler er man i fuld sving med at ruste sig til opgaven: På både Bagterpskolen og i Vrå Skolecenter er man i denne tid eksempelvis i gang med at sende samtlige medarbejder på inklusions-kurser, men der tages også forskellige initiativer i andre skolecentre.