Danmark

1128 kvinder fødte i hjemmet sidste år

Flere og flere danske kvinder vælger at føde i eget hjem. Andelen af hjemmefødsler er fordoblet på fem år.

Fødsel Foto: Free/Www.colourbox.com

Fødsel Foto: Free/Www.colourbox.com

Et badekar på gulvet i stuen i stedet for en hospitalsseng, muligheden for at høre sin yndlingsmusik højt eller være i fred med veerne under sin egen bruser.

Det valgte 1128 danske kvinder sidste år. De fødte i deres private hjem i stedet for på hospitalet, skriver Politiken.

Det er to procent af fødslerne og den højeste andel af fødsler i de 19 år, der er offentligt tilgængelige tal fra.

Politiken Research har trukket tallene fra fødselsregisteret, som viser, at i 2011 valgte 0,9 procent af kvinderne at føde hjemme. Dermed er der sket en fordobling i andelen af hjemmefødsler på fem år.

Chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital Joan Dürr mener, at stigningen skyldes, at flere familier gerne vil designe en mere personlig fødsel.

- Nogle familier snakker om, at de ikke ønsker, at fødslen bliver associeret med sygdom, som de synes, den bliver på et hospital. De føler, at muligheden for at føde naturligt bliver bedre derhjemme, siger hun til Politiken.

På Aarhus Universitetshospital ser stigningen ud til at fortsætte i 2016, hvor de regner med at ende på cirka 250 hjemmefødsler. For et par år tilbage lå de typisk på omkring 50 hjemmefødsler om året.

Fødsler, der er påbegyndt hjemme, har en lavere risiko for, at indgreb som vestimulerende drop og kejsersnit bliver nødvendige, siger Karen Ingversen, der forsker i hjemmefødsler som en del af forskningsprojektet "Nordic Home Birth".

- Vi har fået bedre dokumentation for, at det er lige så sikkert for gravide med en ukompliceret graviditet at føde hjemme som på et hospital. Det er muligt, at det spiller ind på kvindernes valg, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.