12,6 millioner til sorg-projekt

Svend Brinkmann skal løfte et stort projekt om sorg. Arkivfoto Michael Bygballe

Svend Brinkmann skal løfte et stort projekt om sorg. Arkivfoto Michael Bygballe

Professor Svend Brinkmann fra Institut for Kommunikation på AAU skal de kommende fem år stå i spidsen for et forskningsprojekt, hvor han sammen med syv kollegaer fra Aalborg og Aarhus Universitet vil undersøge sorgens kultur.

WHO forventes nemlig snart at føje sorg til listen over psykiatriske lidelser i modsætning til i dag, hvor det af mange betragtes som et eksistentielt anliggende.

Dette kaldes medikalisering og er et af fokusområderne for et helt nyt forskningsprojekt "Sorgens kultur", som Det Obelske Familiefond har støttet med godt 12.6 millioner kroner.

I forbindelse med projektet undersøger otte forskere fra Aalborg og Aarhus Universitet også de kulturelle rammer, som sorg udspiller sig indenfor, herunder vores forestillinger om lykke og lidelse.

At skabe en diagnose for kompliceret sorg kan nemlig give mennesker, som lider ekstraordinært efter et tab, adgang til hjælp, men diagnosen rejser samtidig spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem sorg som et almindeligt menneskeligt fænomen og sorg som psykisk forstyrrelse.

- At følge den diskussion er væsentlig i et moderne samfund, der søger at fjerne lidelsen fra tilværelsen. Man kan sige, at der findes nogle kulturelle forestillinger om kærlighed og død, lykke og lidelse, som danner baggrund for, hvordan vi forstår et fænomen som sorg. Vi vil derfor gerne bruge sorg som en slags nøgle, der kan åbne op for diskussioner og videre undersøgelser af disse kulturelle baggrundsforestillinger, og hvordan de har ændret sig, forklarer professor Svend Brinkmann fra Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, der er forskningsleder for "Sorgens kultur".

Det Obelske Familiefond glæder sig til at følge forskernes resultater.

- Svend Brinkmanns undersøgelse af sorgens væsen rammer direkte ind i Det Obelske Familiefonds strategiske fokus på psykisk sårbarhed. Afdækningen af grænselandet mellem sund og invaliderende sorg er et relevant og vigtigt arbejde, og vi har stor tillid til, at Svend Brinkmann med sin store faglighed og sin kommunikative gennemslagskraft er den rette til at løfte opgaven, siger formanden for Det Obelske Familiefond, Christen Obel.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.