12 personer fra Solhaven tiltalt for vold og tvang

Nordjyllands Politi har rejst tiltale for 66 forhold, som har fundet sted over syv år

12 tidligere ansatte er blevet tiltalt for vold mod unge anbragte på Solhaven. Foto: Mette Nielsen

12 tidligere ansatte er blevet tiltalt for vold mod unge anbragte på Solhaven. Foto: Mette Nielsen

FARSØ:Hele 12 tidligere ansatte på Solhaven i Farsø er blevet tiltalt for vold og tvang mod unge som har opholdt sig på opholdsstedet. Det oplyser Nordjyllands Politi.

De 12 personer tiltales for i alt 66 forhold, som alle har fundet sted over en periode på syv år. Det første forhold er fra 2005, og de seneste er fra 2012.

Anklagemyndigheden rejser i langt de fleste forhold tiltale efter den grove voldsparagraf, straffelovens paragraf 245, der har en straframme på op til 6 års fængsel. Der er tale om forskellige former for vold både halsgreb, slag med knytnæver og knæspark.

Ulovlig tvang

- Når volden er systematisk og omfattende, som det er tilfældet her, så har den karakter af mishandling, og så tiltaler vi efter den grove voldsparagraf, siger anklager, Lene Wacher Lentz.

Anklageskriftet indeholder også flere tilfælde af ulovlig tvang, som er sket under trusler om vold. En af de unge er f.eks. blevet tvunget til at gå rundt i længere tid kun iført underbukser, og i et andet tilfælde er en af de unge blevet beordret til at sidde på en lille skammel i mange timer. De ansatte er her tiltalt efter straffelovens paragraf 260, der har en straframme på op til 2 års fængsel.

En af de tiltalte er også tiltalt for at have truet et vidne under politiets efterforskning.

Snart for retten

Anklager Lene Wacher Lentz fra Nordjyllands Politi oplyser, at der har været tale om en særdeles omfattende efterforskning.

- Vores efterforskere har arbejdet på sagen i over et år. De har skullet afhøre rigtig mange personer, der har haft en eller anden form for tilknytning til opholdsstedet Solhaven, og så tager det tid, inden sagen kan komme for retten, siger anklagen.

Hun betegner sagen som den mest alvorlige hun nogensinde har hørt om, når det gælder private opholdssteder.

De 12 tiltalte som alle nægter sig skyldige, ventes snart at skulle møde op i retten i Aalborg, men det første retsmøde er dog endnu ikke berammet.

Anklager Lene Wacher Lentz forventer, at straffesagen mod de 12 tiltalte vil kunne afvikles på 25–30 retsdage.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.