13.000 har mistet deres dagpenge i år

Hele 30.000 danskere står til at ryge ud af dagpengesystemet i 2013

13.000 har mistet dagpengene i år. Arkivfoto

13.000 har mistet dagpengene i år. Arkivfoto

DANMARK:12.742 ledige danskere har nu mistet retten til dagpenge, siden dagpengereformen trådte i kraft 1. januar.

Alene i marts er 3021 ledige gledet ud af dagpengesystemet, viser seneste opgørelse fra a-kasserne og AK-Samvirke. Det skriver Ekstra Bladet.

Dermed står hele 30.000 danskere til at miste deres ret til dagpenge i 2013, vurderer AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk.

Det står i skærende kontrast til regeringens egne forventninger, da dagpengereformen blev vedtaget. Dengang sagde man, at 2000-4000 om året ville blive ramt af den halverede dagpengeperiode.

- Vi kommer tæt på de 23.000 inden 1. juli, som regeringen selv har indrømmet, siger Verner Sand Kirk til Ekstra Bladet og kalder de nye tal uhyggelige.

- Derefter vil der ryge 1500 ud hver måned. Så kommer vi op på 30.000. Spørgsmålet er, om man fra politisk side vil acceptere det, eller om man reelt ønsker at hjælpe de mange tusinde familier, som bliver ofre for dagpengereformen.

EL: Behov for indgreb

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er imidlertid ikke parat til at vurdere, om AK-Samvirkes skøn holder stik.

- Det kan jeg ikke vurdere. Men jeg kan i hvert fald sige, at vi har et reelt problem, siger hun.

Enhedslisten er stærkt utilfreds med udviklingen og kræver på ny, at regeringen griber ind og sænker genoptjeningskravet til dagpenge til et halvt år, og at beskæftigelse i jobrotation og løntilskud skal tælle med i optjeningen.

Begynder på uddannelse

Men de krav er beskæftigelsesministeren ikke umiddelbart klar til at imødekomme:

- Det er velkendt, at regeringen ikke vil ændre på dagpengereglerne. Men en hel del af de ting, som vi har gennemført med Enhedslisten for at afbøde den hårde indfasning af reformen, har haft effekt, siger hun og tilføjer:

- De første tal, vi har indhentet på dem, som er faldet ud i januar, viser, at en del af dem kan drage nytte af uddannelsesordningen og er gået i gang med den. Det er positivt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.