Sverige

15 uopklarede mord i Göteborg

Göteborg har haft opsigtvækkende mange drab de senere år. Tavse vidner gør opklaringsarbejdet svært

Göteborg har haft usædvanligt mange drab i de seneste år. Foto: Scanpix

Göteborg har haft usædvanligt mange drab i de seneste år. Foto: Scanpix

SVERIGE:Sveriges næststørste by, Göteborg, har igen lagt gader til et skyderi med dødelig udgang.

Natten til fredag blev en 20-årig mand ramt af skud i den østlige del af byen. Han blev dermed det seneste offer i en bandekrig, der har plaget byen siden 2011.

- Det er bekymrende, at det sker på offentlige steder. Men det er svært for politiet at forhindre, når der er nem adgang til våben og mennesker, som er rede til at dræbe, siger pressetalsmand for politiet i Göteborg Björ Blixter til det svenske nyhedsbureau TT.

Konflikten blev for alvor skærpet i marts, da to mænd iklædt masker med dødningehoveder og gule veste med påskriften ”Polis” skød mod gæster i en restaurant i det sociale boligbyggeri Biskopgården på øen Hisingen.

To personer blev dræbt og mindst otte andre ramt af kugler.

Nyt skuddrama onsdag

Siden har der været seks skudepisoder. Så sent som onsdag blev en mand indlagt til behandling for alvorlige skader, efter han var blevet ramt flere gange, og i april blev to mænd dræbt inden for et døgn i to forskellige bydele.

Endnu kan politiet ikke fastslå med sikkerhed, om denne uges skyderier også er banderelaterede, men meget tyder på det.

- Dybest set drejer det sig om komplekse bandekonflikter og om en strid om narkotikamarkedet. Men det er for tidligt at vide med sikkerhed, siger pressetalsmand Björ Blixter.

Ingen er dømt

Trods de mange dræbte er det endnu ikke lykkedes politiet at få sagerne ført til domstolene, og dermed er ingen dømt.

Selv om politiet mener at vide, hvem mindst halvdelen af gerningsmændene er, har beviserne ikke været stærke nok til at holde i retten.

Det skyldes den tavshed, som hersker i miljøerne, og som betyder, at ingen vil vidne.

- Vi får ofte mængder af gode tips. Men når der så bliver tale om at vidne i retten, så er der en mur af tavshed, sagde regionalpolichef i Västra Götaland og Halland Klas Friberg tidligere på året til svenske medier.

Tavsheden er ifølge ham kommet så langt ud, at kriminelle, der køres til sygehuset med et skudhul, nægter at erkende, at de overhovedet er blevet skudt.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.