Udland

16-årige kan være på vej til stemmeurnerne i Oslo

Valgalderen til lokalvalg i Norges hovedstad får måske snart et nøk nedad. Det store regeringsparti er for.

16-årige kan være på vej til stemmeurnerne i Oslo

Unge på 16 og 17 år er godt på vej til at få stemmeret ved næste kommunevalg i Oslo.

Den norske hovedstad vil dermed blive den første større by i vores nordlige broderland, hvor de unge mennesker kan gå i stemmeboksen og sætte deres kryds til lokalvalg, skriver Dagsavisen.

Stemmeret til 16-årige blev gennemført som et prøveprojekt i 20 kommuner i Norge ved det seneste lokalvalg i 2011. Mandag aften stemte et stort flertal ved Arbejderpartiets gruppemøde i Oslo for at komme med på vognen.

- Vi ser, at der er mange positive tilbagemeldinger fra de kommuner, som har været med på forsøgsordningen, hvor 16-årige har fået lov at stemme ved lokalvalg, siger Julie Lødrup fra Arbejderpartiet i Oslo til Dagsavisen.

- Oslo er med sin størrelse en helt unik kommune, og det er på sin plads, at vi også er med i denne forsøgsordning, tilføjer hun.

Næste kommunevalg i Oslo er i 2015.

Den danske regering sagde før jul, at man undersøger muligheden for at give danske 16-årige lov til at stemme ved det kommende EU-parlamentsvalg.

- Jeg har bedt Justitsministeriet om at se nærmere på, om det er muligt inden for grundlovens rammer forsøgsvis at sænke valgretsalderen ved Europa-Parlamentsvalget i 2014, skrev økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et svar til Folketingets kommunaludvalg.

Det skete, efter at den såkaldte Valgretskommission anbefalede, at unge allerede fra 16-års-fødselsdagen får ret til at stemme ved valg til Folketinget, kommunalbestyrelser, regionsråd og netop EU-Parlamentet.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.