17-årig dreng skyldig i Gullestrup-voldtægt

17-årig begik voldtægt og voldtægtsforsøg, mener retten. Udmåling af straffens længde er udskudt til senere.

17-årig dreng skyldig i Gullestrup-voldtægt

En 17-årig dreng blev fredag kendt skyldig i voldtægt og voldtægtsforsøg i to sager fra Gullestrup og Herning.

I sagen fra Gullestrup er den unge kendt skyldig i at have voldtaget en 10-årig pige og i voldtægtsforsøg mod hendes 9-årige veninde, der slap væk.

I sagen fra Herning, hvor den 17-årige var tiltalt for at have voldtaget en 18-årig kvinde i en trappeskakt, mener dommeren og domsmændene ikke, at der var tale om fuldbyrdet voldtægt. Her blev drengen kendt skyldig i voldtægtsforsøg.

Udmålingen af hans straf er udskudt, indtil Retslægerådet er kommet med en ny udtalelse i sagen.

Udtalelsen skal belyse, om drengen er egnet til en almindelig fængselsstraf, eller om retten bør idømme ham en straf med en form for behandling.

- Domsmændene og jeg har besluttet, at vi gerne vil have Retslægerådet til at udtale sig om tiltalte som person, om han er egnet til fængselsstraf eller en foranstaltningsdom, behandlingsdom, siger dommer Peter Bredahl fra Retten i Herning.

Retslægerådet og Samrådet vedrørende unge lovovertrædere i Midt- og Vestjylland er ikke enige i deres anbefalinger af, hvilken straf drengen, der er somalisk afstamning, bør have.

Desuden harmonerer en anbefaling af, at drengen idømmes en såkaldt ungdomssanktion med socialpædagogisk behandling, ikke med anklagerens ønske om straffens længde.

Ungdomssanktion bruges i for eksempel voldssager med en straf på omkring halvandet år. I denne sag kræver anklageren drengen idømt en straf på fire-seks år. På den baggrund skal Retslægerådet nu vurdere sagen igen.

Når rådets udtalelse foreligger, bliver der berammet et nyt retsmøde i sagen, hvor anklager og forsvarer får mulighed for at udtale sig om straffens længde, inden sagen optages til endelig dom.

/ritzau/