17 lig er bjærget fra Mount Everest efter jordskælv

Voldsomt jordskælv i Nepal lørdag skabte ifølge organisation den værste ulykke nogensinde på Mount Everest.

17 lig er natten til søndag dansk tid blevet bjærget fra en base camp på Mount Everest efter det voldsomme jordskælv, der lørdag rystede Nepal.

Det oplyser en bjergbestigerorganisation, som ifølge Reuters kalder det historiens værste ulykke på bjerget.

Jordskælvet lørdag udløste en lavine, som ud over at koste de mange mennesker livet også har kvæstet 61 mennesker, der var i færd med at nå verdens højeste bjergtinde.

Der er dog usikkerhed om det præcise dødstal på bjerget. Nyhedsbureauet AFP citerer en embedsmand fra Nepals turistmyndighed for, at dødstallet har nået 14.

- 14 dødsfald er blevet bekræftet indtil videre. Vi frygter, at det tal vil stige, siger Gyanendra Kumar Shrestha til AFP.

En base camp, hvor en stor gruppe bjergbestigere og bjergguider opholdt sig, blev opslugt af snemasserne fra lavinen, oplyser Ang Tshering Sherpa, der leder Nepals Bjergbestigersammenslutning, til Reuters.

Det er søndag morgen lokal tid lykkedes flere helikoptere at lande ved den pågældende base camp, rapporterer en korrespondent for AFP.

Bjergbestignings- og vandreturismen i Nepal led et alvorligt knæk for ret præcist et år siden, da en islavine i april dræbte 16 guider på Mount Everest. Katastrofen var den hidtil værste ulykke i bjergets historie.

Dødstallet efter lørdagens jordskælv i Nepal har passeret 1800, oplyste en talsmand fra landets indenrigsministerium til Reuters tidligere.

Derudover er over 4700 personer meldt kvæstet.

Det er frygten, at dødstallet vil stige yderligere.

Tidligere har Nepals informationsminister, Minendra Rijal, ifølge nyhedsbureauet dpa sagt, at antallet af døde efter skælvet kan nå op på 4500.

Foruden de menneskelige omkostninger er også historiske nepalesiske bygninger blevet pulveriseret i rystelserne.

Det voldsomme jordskælv er det værste i landet i mere end 80 år. Det blev målt til styrke 7,8 ifølge USA's Geologiske Overvågning. Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

Borgerservice hos Udenrigsministeriet i Danmark havde tidligere på natten fortsat ikke kendskab til, at danskere skulle være blandt de dræbte i katastrofen.

Der er heller ikke oplysninger om, hvor mange danskere der er savnet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.