20 ekstra millioner til Kunsten

Med 20 millioner fra Salling og 100 millioner fra A.P. Møller er Kunsten klar til stort projekt

Kunsten har nu 155 millioner kroner til restaurering og modernisering. Projektet starter i foråret 2014. Arkivfoto <i>NORDJYSKE Medier</i>

Kunsten har nu 155 millioner kroner til restaurering og modernisering. Projektet starter i foråret 2014. Arkivfoto NORDJYSKE Medier

I sommer kom der 100 millioner kroner fra A.P. Møllers til Kunsten i Aalborg. Torsdag er der så kommet yderligere 20 millioner kroner fra Købmand Sallings to fonde.
- Det betyder, at vi nu kan sætte det omfattende projekt i gang, da økonomien nu er sikret til den forestående modernisering af Alvar Aaltos byggeri, siger museumsdirektør Gitte Ørskou. Projektet består af flere dele. Blandt andet en restaurering af bygningerne og en modernisering af dem.
- Nu var jeg ikke selv til stede dengang i 1972, da bygningen blev indviet, men det fortælles, at da dronning Ingrid skulle indvi bygningerne blev spandene, der skal opsamle regnvandet fra taget, fjernet umiddelbart inden dronningen kom, fortæller Gitte Ørskou.

Alt er 40 år gammelt og slidt

- Vores ovenlysvinduer har været utætte i 40 år. Vi har naturligvis fået dem tætnet, men der kommer stadig kondensvand fra dem. Vores rørsystemer, vores varme og el. Det er alt sammen 40 år gammelt, og det trænger til et gevaldigt eftersyn, fortæller museumsdirektøren.

Hun regner med, at 60 procent af de mange penge i projektet skal bruges til restaurering af bygningerne, mens de 40 procent skal bruges til modernisering.

- Der ligger et forslag fra C.F. Møllers Tegnestue til moderniseringen, som vi vil arbejde videre med. Men de første 15-17 måneder venter et stort papirarbejde som en konkurrence, så vi går tidligst i gang i marts 2014. Og jeg har ingen idé om, hvornår projektet kan være færdig, siger Gitte Ørskou.

800 kvm. til udstilling

Aalborg Kommune har tillige afsat 35 millioner kroner til projektet i budgetforliget for 2014.
Projektet vil både føre bygningen tilbage til fin stand og fremtidssikre museet med bl.a. knap 800 kvadratmeter ekstra udstillingsareal. Det er museets magasiner og bibliotek, der indrettes til udstilling, mens magasinet bliver flyttet udenhus. Det får bopæl i Vestbjerg fremover. Herman Sallings enke, Karin Salling, sidder i Købmand Herman Sallings Fonds bestyrelse, og er næstformand. Hun begrunder donationen således:
- Aalborg har altid været en vigtig by i forhold til min mands livsværk. Han var både glad og stolt, da han åbnede stormagasinet Salling i Aalborg i 1962. Aalborg har altid været en god handelsby, og borgerne har taget godt i mod de forretninger, Dansk Supermarked har etableret i de efterfølgende år. Derfor er jeg meget glad for, at vi med denne donation kan give noget tilbage til aalborgenserne, siger Karin Salling.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.