Udland

200.000 på gaden i Rom: Kræver flere job

Demonstranter i Rom kræver flere arbejdspladser, økonomisk vækst og et retfærdigt skattesystem.

200.000 på gaden i Rom: Kræver flere job

200.000 italienere kræver ved en demonstration i Rom en ny økonomisk politik, der skaber vækst, arbejdspladser og et retfærdigt skattesystem.

Demonstrationen i Rom lørdag er en af de største, siden den embedsmandsdominerede regering under premierminister Mario Monti trådte til i november i fjor.

- Vi skal ændre den politiske dagsorden. Vi skal have konkrete initiativer, der skaber nye job og økonomisk vækst, siger Susanne Camusso, leder for fagforeningen CGIL.

Det er en af tre store fagforeninger, der arrangerer demonstrationen.

- Det er helt nødvendigt, at vi gør en kæmpe indsats for at stoppe den enorme skatteunddragelse i landet, siger hun videre.

Der var også mindre demonstrationer i andre storbyer som Milano og Bologna.

Det kom til sammenstød mellem politi og gruppe af demonstranter, der er imod, hvad de kalder "Bank-regeringen". Flere italienske og udenlandske banker blev angrebet med maling og sten under demonstrationen.

Demonstrationen kommer kun en dag efter, at Mario Monti fremlagde en plan for, hvordan han vil nedbringe Italiens enorme gæld og skabe vækst i den skrantende økonomi.

Fagforeningerne mener slet ikke, at Montis vækstpakke er tilstrækkelig.

Italiens offentlige gæld er 120 procent af bruttonationalproduktet, et af de største i eurozonen. Desuden er Italien igen inde i recession med tre på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst.

/ritzau/dpa