Udland

200 aktivister indtager Ukraines flådehovedkvarter

Den ukrainske flådes hovedkvarter i Sevastopol på Krim hævdes delvist indtaget af prorussiske aktivister.

Flere hundrede russiskvenlige aktivister har onsdag indtaget Ukraines flådehovedkvarter i byen Sevastopol på Krim-halvøen, uden at der er blevet løsnet et skud, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Der er omkring 200 af dem, nogle af dem er maskeret med elefanthuer. De var ubevæbnede, og der er ikke blevet affyret nogen skud fra vores side. Officererne har barrikaderet sig inde i bygningen, siger den ukrainske flådes talsmand, Sergij Bogdanov.

Tre russiske flag vajer fra en af portene til den ukrainske flådebase, der ligger i nærheden af den russiske sortehavsflåde i havnebyen på Krim-halvøen. Dermed formodes det, at en del af basen kontrolleres af prorussiske styrker.

Et øjenvidne har ifølge Reuters set tre bevæbnede mænd, formentlig russiske soldater i uniformer uden distinktioner, ved porten, hvor flagene blafrer.

I området er der også adskillige ubevæbnede medlemmer af de såkaldte selvforsvarsenheder, der består af frivillige, der har støttet Ruslands indlemmelse af Krim.

Samtidig siger Ukraines fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh, at de ukrainske styrker ikke vil trække sig tilbage fra Krim, selv om Ruslands præsident, Vladimir Putin, har underskrevet en traktat, der gør Krim til en del af Rusland.

På sidelinjen af et regeringsmøde i den ukrainske hovedstad Kijev svarer forsvarsministeren krystalklart på et spørgsmål fra journalister om, Ukraine vil trække dets styrker væk fra halvøen.

- Nej, vi bliver, siger han.

De ukrainske soldaters skæbne på basen i Sevastopol var ikke umiddelbart kendt onsdag formiddag, men journalister er forment adgang til basen, og de er kun i stand til at se en lille del af området.

Tusindvis af russiske soldater har sikret sig kontrollen med Krim i de seneste uger op til folkeafstemningen i søndags, hvor det russiske befolkningsflertal med knap 97 procent af stemmerne besluttede, at Krim skulle forlade Ukraine og tilslutte sig Rusland.

Ledelsen i Kreml afviser, at Rusland har udstationeret ekstra styrker. Men de russiske soldater i regionen bærer neutrale uniformer uden distinktioner, hvilket gør det vanskeligt at vide, hvem der er hvem.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.