2000 flygtninge er strandet ved Makedoniens grænse

Kaos hersker i det sydlige Makedonien, hvor politiet tilbageholder flygtninge fra drømmen om Europa.

Militære tropper er lørdag indsat langs Makedoniens sydlige grænse, der støder op mod Grækenland, for at kontrollere antallet af flygtninge og migranter, der flygter fra konflikter i Mellemøsten i et forsøg på at komme til Vesteuropa, skriver AFP.

Forholdene ved grænsen bliver konstant værre efter migranter spenderede en nat under åben himmel, hvor kraftig regn gjorde dem dyngvåde med lidt eller slet ingen adgang til vand og mad.

Det anslås, at der befinder sig omkring 2000 flygtninge ved grænsen og der strømmer flere til.

Torsdag erklærede Makedonien 24 timers undtagelsestilstand og forseglede grænsen. Men efter sammenstød mellem politi og flygtningegrupper, der endte med, at mindst otte flygtninge fik mindre skader, lod man få migranter krydse grænsen med tog.

Sent fredag aften lod politiet så adskillige flygtninge krydse grænsen og tage toget mod Europa. En af dem, der lørdag stadig venter på at krydse grænsen er den 49-årige syrer Samer Moin.

- Det har regnet her til aften og mange mennesker kunne ikke beskytte sig selv. En mor mistede sit barn og kaldte på hende hele natten. Jeg har været her i flere dage. Jeg vil gerne til Norge, siger Samer Moin til AFP.

Moin var læge i Syrien og krydsede havet mellem Tyrkiet og den græske ø Halki, før han ankom til den makedonske grænse.

I grænsebyen Gevgelija forventes fem toge, der hver har plads til mellem 100 og 700 passagerer, at køre lørdag og kun servicere flygtninge og migranter, siger en jernbanemedarbejder til AFP.

Togene fragter flygtninge fire timer til det nordlige Makedonien, der støder op mod Serbien. Fra Serbien går turen til Ungarn, der, indtil Ungarn rejste et fire meter højt pigtrådshegn langs grænsen, var passagen til den Europæiske Union.

Omkring 42.000 mennesker, heriblandt 7000 børn, er ifølge regeringen siden midten af juni flygtet gennem Makedonien.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.