2003 blev ikke et godt matjesår

Matjes-sæsonen kører på sidste vers, og der mangler stadig egnede sild

SKAGEN:2003 blev ikke et specielt godt år for de mange hollændere, som elsker at sætte tænderne i en god matjes-sild. Gennemsnitlig var kvaliteten på de landede sild rimelig god, men den absolutte topkvalitet nåede fiskerne aldrig at komme i land med, og når det gælder mængden, kan man allerede nu se, at det nok kommer til at knibe med forsyningerne til de lækkersultne hollændere, når man når frem til foråret 2004. Hos nogle leverandører vil lagrene virke meget tomme til den tid, for som situationen er netop nu mangler der 10-15 procent af den mængde sild, opkøberne er gået efter. - Der har været gode tilførsler af sild siden matjessæsonen indledtes i midten af maj, men der har været langt imellem den helt gode kvalitet, og superkvaliten er det - indtil videre - ikke lykkedes fiskerne at finde, siger Werner Larsson, Larsson Fiskeeksport A/S. Det er først og fremmest norske og enkelte svenske både, der har landet sild i matjessæsonen. Mod slutningen har der dog også været landet sild af de danske notbåde, som er hjemmehørende i Hirtshals. - På det seneste er de sild, norske fiskere har landet, hentet stadig længere mod nord, og der er efterhånden mange af dem, der er fyldt med mælk og rogn, og så kan de ikke bruges til matjes. Kattegat - Nu sætter vi vore lid til, at danske trawlere måske kan finde egnede matjessild i Kattegat, siger Werner Larsson. Da det danske matjes-eventyr, som var den rette betegnelse de første mange år, begyndte, var det sild fra Kattegat, der blev brugt. Dengang startede sæsonen i midten af juni og varede de fleste år til ind i august. Hos P. Anthonisen mangler man stadig 10 procent af dét, man havde set frem til at skulle gælle. - Det er en situation, vi har prøvet før, så det er ikke en katastrofal situation, siger Henrik Sørensen, PA. Hos PA har den svingende størrelse på de landede sild betydet, at der i hele matjessæsonen har været meget travlt i den afdeling, hvor der skæres sildefileter. - Der er landet mange sild, og kvaliteten af dem har været god, men de har blot ikke været egnet til matjes. Så det er i stedet kommet skæreafdelingen til gode, siger Henrik Sørensen. Mangler 10-15 procent Hos både Uni-Fisk og E. Taabbel er situationen, at der mangler mellem 10 og 15 procent af, hvad man havde håbet at gælle. Begge steder håber man stadig på, at der kommer sild af den rigtige matjeskvalitet, men både Susanne Røntved, Uni-Fisk, og Peter Friis, E. Taabbel, mener, at der ikke er meget at have håbet i, hvis ikke sildene viser sig i denne uge. - Det er tidligere sket, at der har været et par uger, hvor der ikke kom sild af den rigtige slags, hvorefter det pludselig lykkedes fiskere at finde dem, men om det også sker i år, er naturligvis umuligt at vide, siger Peter Friis, E. Taabbel. - Mange af de sild, som landes nu, er med rogn, og de kan ikke bruges. De giver en dårlig matjes, og vi vil hellere mangle lidt i at have nået målet for produktionen, end vi vil lave dårlige matjes, siger Peter Friis.