Danmark

2012 bliver et af de varmeste år på kloden

2012 føjer sig til rækken af hede år, der begyndte med rekordåret 1998. Det viser foreløbige udenlandske data.

2012 bliver et af de varmeste år på kloden

2012 bliver efter alt at dømme et af de hidtil varmeste år, man har målt. Det vurderer professor Eigil Kaas fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Han har gennemgået data fra to anerkendte udenlandske institutioner inden for klimaforskning.

- Ifølge de opgørelser, som er tilgængelige til nu, kommer vi til at se noget, der ligner 2011 en del, måske en tand varmere, siger Eigil Kaas.

2001-2010 var det varmeste årti i menneskehedens nyere historie. Tiåret var samtidig præget af ekstreme niveauer af regn og snefald, oplyser verdens meteorologiske organisation, WMO.

Ifølge amerikanske Goddard Institute for Space Studies (GISS) var 2010 det hidtil varmeste år, siden man begyndte at måle temperaturer. Temperaturen var 0,91 grad højere end gennemsnittet i referenceperioden 1951-1980.

2011 var en anelse køligere end rekordåret, men stadig varmt, nemlig 0,77 grad varmere end referenceårene.

- Det samme gælder, hvis man ser på engelske data. Her kommer 2012 også til at ligne 2011, måske en smule højere, siger Eigil Kaas med henvisning til forskningsenheden Climate Research Unit (CRU) ved det britiske meteorologiske institut Hadley Centre.

De to institutter dækker ikke helt samme område på jordkloden og er derfor en smule forskellige i deres resultater. Hadley har ikke 2010 som varmeste år, men derimod 1998, der i en årrække bar rekorden uantastet.

Der kan ske ting til allersidst, understreger Eigil Kaas. Blandt andet kan klimafænomenet El Niño spille ind på den samlede opgørelse. "El Niño" betyder Drengebarnet og refererer til Jesus, fordi fænomenet ofte sætter ind omkring juletid.

Det forårsager en ekstraordinær opvarmning af havet ud for Sydamerikas vestkyst. Opvarmningen under El Niño strækker sig over hele det tropiske Stillehav og medfører både tørke og oversvømmelser.

- Der er muligvis en El Niño i gang, som måske kan slå lidt ud, men det vil den nok ikke gøre før efter nytår, siger Eigil Kaas.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst