2016 ser ud til at bryde alle varmerekorder

Især i Arktis galopperer opvarmningen, og i Kuwait nåede termometeret i juli op på 54 grader

Arkivfoto: AFP / JIM WATSON
14. november 2016 15:00

VERDEN: 2016 bliver med stor sandsynlighed det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

Året bliver med 95 procents sikkerhed gennemsnitlig 1,2 grad varmere end niveauet før industrialiseringen.

Det melder Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) i en rapport, der præsenteres i Marokko på klimakonferencen COP22 i Marrakesh.

Samtidig har ekstreme vejrfænomener som hedebølger, orkaner og oversvømmelser været hyppigere og mere voldsomme end før. Varmere oceaner har ført til blegning af koralrev og forstyrrede økosystemer i havene.

- 16 af de 17 varmeste år, som er målt, er faldet i dette århundrede, siger WMO’s generalsekretær, professor Petteri Daalas.

Især i Arktis galopperer opvarmningen. I det arktiske Rusland har temperaturen ligget hele 6-7 grader over gennemsnittet 1961-1990. Alaska og det nordvestlige Canada har haft omkring 3 grader over normalen.

I Kuwait nåede termometeret i juli op på 54 grader, og i Indien ramte kviksølvsøjlen 51 grader. Pretoria i Sydafrika oplevede rekordvarme på 42,7 grader.

Den globale hedetur var i årets begyndelse hjulpet på vej af en særligt kraftig udgave af naturfænomenet El Niño. Men varmen er fortsat, efter at El Niño er klinget af, melder WMO.

Dr. Maxx Dilley, leder af WMO’s afdeling for klimaforudsigelser og tilpasning, siger, at ændringerne sker hurtigere, end forudsigelserne kan følge med.

- Vi er i et kapløb mod tiden. Stigningen på 1,2 grad er nu meget tæt på målet om højst 1,5-2 graders temperaturstigning, der blev vedtaget i Paris-aftalen. Jeg håber, vores rapport bliver nyttig for klimaforhandlerne, siger Maxx Dilley.

Generalsekretær Petteri Daalas supplerer:

- Vi skal se et meget dramatisk fald i CO2-udledningen de kommende år, hvis vi skal overholde målet om 1,5 grad. Det betyder øget forekomst af ekstremt vejr og store økonomiske tab, blandt andet for forsikringsselskaber.

Ifølge FN fordrev ekstremt vejr sidste år næsten 15 millioner mennesker fra deres hjem. Voldsom tørke i det sydlige Afrika betyder, at mange millioner mennesker har behov for hjælp et stykke ind i 2017.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...