Udland

21 dræbt under uro i Bangladesh efter dødsdom

Bølge af vold skyller hen over Bangladesh efter omstridt retsopgør om krigsforbrydelser for 40 år siden.

21 dræbt under uro i Bangladesh efter dødsdom

Mindst 21 mennesker blev dræbt og 300 blev såret under en bølge af vold i Bangladesh torsdag, efter at der var blevet afsagt dødsdom over en islamistisk leder for krigsforbrydelser.

Mindst 17 aktivister blev dræbt af skud under urolighederne, der brød ud i det nordlige Gaibandha distrikt efter en retssag, hvor der blev afsagt dødsdom over en islamist.

Ved retssagen blev den islamistiske oppositionsleder Delwar Hossain Sayedee dømt til døden for krigsforbrydelser begået under Bangladesh's uafhængighedskrig mod Pakistan i 1971.

Sayedee, som er næstformand for landets største islamistiske parti, Jamaat-e-Islami, og en ivrig prædikant, blev dømt for meddelagtighed i mord, voldtægt, mordbrand og plyndringer.

- Efter dommen gik mindst 10.000 tilhængere af Jamaat til angreb på os med våben. Vi havde ikke andet valg en at åbne ild. Flere politifolk blev tæsket til døde, siger en ledende politimand.

Sayedee var i 1971 leder af en pakistansk milits, som nedbrændte en landsby og dræbte to mennesker. Militsen bortførte også tre hindu-søstre og voldtog dem i tre dage i deres lejr, og den tvang 100 andre hinduister til at konvertere til islam og bede islamiske bønner.

Officielle tal i Bangladesh siger, at op mod tre millioner mennesker blev dræbt under folkemordet i landet i 1971, men uafhængige historikere siger, at det var langt færre.

Delwar Hossain Sayedee er den tredje person, der er blevet fundet skyldig i forbrydelser begået under krigen. Islamister kritiserer domstolen og siger, at processerne har mere karakter af hævn end retfærdighed.

Myndighederne kalder retssagerne nødvendige for at skabe forsoning i landet, men retssystemet beskyldes for at være stærkt partisk, og menneskerettighedsgrupper kritiserer de juridiske procedurer.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst