Ældreforhold

26-årig konkurrent til kommunale køkkener

Cateringfirma i Gudumlund vil gøre måltidet til dagens højdepunkt for Aalborgs ældre

AALBORG:Den blot 26-årige Anders K. Risager har taget konkurrencen op med samtlige Aalborg Kommunes storkøkkener. Han har som den eneste budt på - og fået - leveringen af varme færdigretter til ældre, der er godkendt til at få maden leveret. - Mit mål på sigt er at levere den varme mad til cirka halvdelen af de 650 ældre, der i Aalborg Kommune er visiteret til det, siger han. - Da prisen er den samme for pensionisterne, er den eneste parameter kvaliteten, og det er temmeligt spændende. Jeg mener selv, at vi gør nogle ting bedre end kommunen, tilføjer han ubeskedent. Anders K. Risager driver Nordjyllands største carteringfirma, Dansk Diner Trans. Han meldte sig på banen, da loven om frit valg inden for blandt andet levering af varmt mad trådte i kraft 1. januar. I forvejen leverede Dansk Diner Trans varmt mad til omkring 200 pensionister i Aalborg Kommune, der ikke er visiteret til at få maden bragt. Det får kun gamle, der er ude af stand til at lave maden selv. Indtil videre har Anders K. Risager fået en snes kunder blandt de 650, der er visiteret til at få maden leveret. Men han regner bestemt med, at der hurtigt kommer flere kunder i butikken, når tilbudet rygtes. - Kvalitet og service er altafgørende. I modsætning til kommunens egen ordning havner alle henvendelser fra kunderne til os direkte hos mig eller min kone. Det er os, der tager telefonen, når folk ringer. Folk bliver ikke sendt rundt i systemet, hvis der er noget, de vil have ændret. Anders K. Risager er ikke i tvivl om, at det frie valg vil blive til gavn for de ældre. - Vores ambition er at levere bedre mad, bedre service og sikre, at vores kunder altid får maden til tiden. Ingen skal sidde og sulte og vente på os, forsikrer han. - Jeg har faktisk ansat min kone til at tage rundt og snakke med de ældre med jævnlige mellemrum, så de kan komme med både ris og ros. Jeg mener, det er vigtigt med denne personlige kontakt. Firmaet, der har til huse i Hedegaards tidligere fjerkræslagteri i Gudumlund, leverer i forvejen mellem 2000 og 4000 måltider om ugen, både til private fester og til virksomheder. Dansk Diner Trans står også for kantinedriften på postvæsenets Rustenborg i Aalborg, hvor der er 650 ansatte. Anders K. Risager fortæller, at firmaet foretager spørgeskemaundersøgelser af alle leverede menuer. Ifølge ham er 99 procent af alle leverancer udført til kundens tilfredshed. Han fortæller også, at staben i køkkenet i Gudumlund tæller højt uddannede kokke, ligesom firmaet er i dialog med ernæringseksperter. Der er ialt 19 ansatte i virksomheden, heraf otte på fuldtid. - Men vi er ikke sundhedsfanatikere, som står og skyller kødet under vandhanen, inden vi steger det. Smagen vil altid være det vigtigste, når vi skruer dagens måltid sammen. Mad kan blive så sundt, at det bliver for kedeligt På menukortet er blandt andet dansk bøf med løg, frikadeller og rødkål og flæskesteg. Men Anders K. Risager laver også lasagne, pasta og kødsovs til de gamle. Gennem de ældre, som Anders K. Risager allerede har haft som kunder i et par år, har han lært, at aldersgruppen er temmeligt krævende. - Normalt skulle det jo være en smal sag at lave en omgang frikadeller og brun sovs. Men de ældre kan sagtens smage, om hjertet har været med under madlavningen. Anders K. Risager startede allerede så småt som selvstændig i 1997, mens han stadig stod i lære som kok. Dengang tilberedte han maden i forsamlingshuse. Efter svendebrevet lejede han Egense Hotel og leverede mad derfra, indtil han overtog det tidligere fjerkræslagteri i Gudumlund.