26 ansatte fra Danske Banks Estland-filial politianmeldt

Hvis det ønskes, vil Danske Bank have en konstruktiv dialog med myndighederne, skriver pressechef i mail.

26 ansatte fra Danske Banks afdeling i Estland er blevet politianmeldt til det estiske politi. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Ritzau Scanpix

26 ansatte fra Danske Banks afdeling i Estland er blevet politianmeldt til det estiske politi. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Ritzau Scanpix

26 tidligere ansatte i Danske Banks afdeling i Estland er blevet meldt til det estiske politi, skriver Bloomberg News.

Anmeldelsen kommer fra den samme mand, William Browder, som for to uger siden meldte Danske Bank til Bagmandspolitiet i Danmark, Søik.

Hans sag mod bankens involvering i mulig hvidvask udvides altså nu. Den estiske statsanklager bekræfter over for erhvervsmediet anmeldelsen.

- Bekæmpelsen af hvidvaskning af penge er en prioritet for anklagemyndigheden, og hvis de oplysninger, der præsenteres for kontoret, viser tegn på en forbrydelse, vil det blive undersøgt, skriver han i en mail til Bloomberg.

Browder er chef for Hermitage Capital Management, der i 2007 var offer for et tyveri af 1,4 milliarder kroner.

Siden har fondschefen og researchere forsøgt at opspore bagmændene og at afsløre, at pengene blev sendt gennem Sampo Bank, som Danske Bank købte i 2006.

Danske Banks pressechef, Kenni Leth, skriver i en mail, at det er op til de estiske myndigheder at kommentere sagen:

- Vi er bekendt med, at anmelderen for nogle år siden har sendt en anmeldelse til de danske myndigheder, men hvordan myndighederne vælger at behandle sagen denne gang, må være helt op til dem.

- Vi vil – som altid – have en konstruktiv dialog med myndighederne, såfremt de ønsker at drøfte sagen med os, skriver han.

Berlingske har siden 2017 afsløret suspekte pengeoverførsler på mere end 53 milliarder kroner i Danske Banks afdeling i Estland.

Det er penge fra blandt andre personer tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Aserbajdsjans styre.

Det er siden kommet frem, at banken allerede i 2013 blev varskoet af en whistleblower om en række stærkt kritisable forhold i filialen.

Flere politikere har været stærkt kritiske over for bankens ageren, ligesom Finanstilsynet har udtalt hård kritik af Danske Banks ledelse.

Banken oplyste i juli i sit regnskab, at samfundet som helhed skal have gavn af de penge, som er tjent på mistænkelige transaktioner i den estiske filial.

Bruttofortjenesten herfra skal således gå til "samfundsgavnlige tiltag", skriver Danske Bank i regnskabet. Det vides ikke, hvor stor en sum det drejer sig om.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.