Hele landet

3 måder akupunktur faktisk hjælper

Den gamle kinesiske nålebehandling viser sig i flere og flere vestlige undersøgelser at kunne levere varen

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

HELE LANDET: Fra at være en populær alternativ behandling er akupunktur i stigende grad ved at vinde indpas i det etablerede system - især i forbindelse med lettere behandlinger og symptombehandling.

Her er fire undersøgelser, hvor akupunktur har vist sin nytte.

1. Forhøjet blodtryk

En helt ny undersøgelse fra University of California viser, at akupunktur en enkelt gang kan sænke blodtrykket helt op til halvanden måned.

Efter at en gruppe på 33 deltagere fik elektroakupunktur på begge sider af de indre håndled og lidt under hvert knæ, konstaterede forskerne et mærkbart blodtryksfald hos 70 procent af deltagerne - et gennemsnit fald i det systoliske blodtryk på 6 til 8 mmHg og 4 mmHg for diastolisk blodtryk.

Det fantastiske var, at disse forbedringer varede ved i halvanden måned.

6 overraskende grunde til forhøjet blodtryk

Desuden havde deltagerne betydelige fald - 41 procent - i blodets koncentration af noradrenalin, som indsnævrer blodkar og øger blodtryk samt glucoseniveauer. De havde også et fald på 67 procent i renin-koncentrationen, der er et enzym, som produceres i nyrerne og hjælper med at kontrollere blodtrykket.

Hertil kommer, at elektroakupunktur nedsatte aldosteron med 22 procent - det er et hormon, som regulerer elektrolytter.

2. Depression

Mennesker, der lider af depression, kan få et lige så stort udnytte af at få akupunktur, som de kan ved at gå til samtaleterapi.

I en undersøgelse fra University of York i England har forskerne konstateret, at en ud af tre patienter ikke længere var deprimerede uanset om de havde fået tre måneders akupunkturbehandling eller samtaleterapi.

Derfor virker akupunktur bedre på nogle

- Depressive, der ikke har fået udbytte af medicinsk behandling, bør prøve akupunktur eller samtaleterapi, som er kendt for at være klinisk effektivt, siger Hugh MacPherson.

3. Hedeture

En meta-analyse af tidligere kontrollerede lodtrækningsforsøg viste i februar 2015, at akupunktur kan påvirke, hvor alvorligt og ofte kvinder i overgangsalderen rammes af hedeture.

En gennemgang af 12 studier med 869 deltagere viste, at akupunktur medførte forskellige resultater i forhold til andre af overgangsalderens symptomer som søvnproblemer, humørsvingninger og seksuelle problemer, men til gengæld havde en klar positiv effekt både på hyppigheden og sværhedsgraden af hedeture.

Analysen fra Taipei Medical University inkluderede kun kvinder mellem 40 og 60 år, der var kommet naturligt i overgangsalderen.

10 råd mod hedeture

Selvom undersøgelsen ikke forsøger at forklare den nøjagtige mekanisme bag virkningen af akupunktur på hedeture, har forskerne en teori om, at akupunktur forårsager en reduktion i koncentrationen af β-endorfin i hypothalamus, som følge af lave mængder østrogen. Mindre østrogen kan udløse frigivelse af stoffet CGRP (Calcitonin gene related peptide), som påvirker varmeregulering.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.