Udland

30.000 mennesker er flygtet fra Mosul på knap tre uger

I løbet af få døgn har flere end 10.000 irakere forladt deres hjem i Mosuls udkant og søgt hjælp i lejre.

KHAZERLEJR HJÆLP Foto: Free/Fn

KHAZERLEJR HJÆLP Foto: Free/Fn

I løbet af cirka 24 timer er flygtninge fra Mosuls østlige forstæder strømmet til flygtningelejre i området.

I Khazer-lejren, der ligger cirka 40 kilometer fra den irakiske storby, mødte cirka 5000 mennesker op i løbet af fredag. Lejren er bygget af Iraks myndigheder.

Omkring 3000 irakere nåede i løbet af samme døgn frem til lejren Hasansham, som FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) står for.

Det oplyser Inger Marie Vennize, der er kommunikationschef for FN's fødevareprogram i Irak. Hun besøgte selv Khazer-lejren fredag.

- De seneste døgn har vi oplevet det største antal mennesker komme ud af Mosul, siden offensiven begyndte 17. oktober. De kommer fra de yderlige forstæder til Mosul, siger hun.

Det irakiske militær og kurdiske styrker indledte for knap tre uger siden en offensiv for at drive den militante gruppe Islamisk Stat (IS) ud af byen. Oprørerne har haft kontrollen siden juni 2014.

- Når man tæller dem, der er kommet det seneste døgn, med, er vi oppe på 30.000 mennesker i alt, der er flygtet, siger Inger Marie Vennize.

Irakiske specialstyrker meddelte fredag, at man har generobret seks distrikter i det østlige Mosul. Det er fra disse områder, at de tusindvis af mennesker er rejst fra.

De kom til lejrene med det, de havde. De mere ressourcestærke har for eksempel proppet små biler med tøj, tæpper, kogekar og pander. Kursen mod flygtningelejrene blev sat, så snart det var muligt.

For flere har det betydet, at de har set familie og venner igen efter flere års adskillelse.

- Vi snakkede med to søstre, der har boet 50 meter fra hinanden i området, de er flygtet fra. Men de har ikke set hinanden, siden IS kom til byen. De måtte ikke gå ud, hænge vasketøj op eller andet. De er begge flygtet og så hinanden igen i lejren for første gang i flere år, siger Inger Marie Vennize.

Lejrene i området er ved at blive gjort klar til vinteren og regntiden, der venter om hjørnet.

UNHCR's lejr får plads til 18.000 familier, når den er fuldt udbygget.

Khazer-lejren vil bestå af i alt 6000 telte. Hvert telt skal huse en familie. Man regner med cirka fem personer per familie.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Ingen afsluttende prøver for 9. og 10. klasser: 15. april åbner institutioner og skoler for 1.-5. klasse
Luk