Udland

30 islamister er rejst til Syrien fra Sverige

Det svenske sikkerhedspoliti ser med bekymring på islamisters deltagelse i borgerkrigen i Syrien.

30 islamister er rejst til Syrien fra Sverige

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, er bekymret, efter at omkring 30 islamister er rejst fra Sverige for at slås i Syrien eller for at uddanne andre til at slås.

- Et tal på 30 eller derover er mange på kort tid. Og i det store globale al-Qaeda-ideologiske perspektiv er mål i Sverige blevet udpeget som legitime i de seneste år. Vi har grund til at være urolige, siger Jonathan Peste, Säpos chefanalytiker i spørgsmål om kontraterrorisme.

Bekymringerne skyldes blandt andet, at de, som er rejst til Syrien, kan blive inspirationskilder og forbilleder, når de kommer tilbage til Sverige.

Det svenske politi har tidligere ikke villet opgive tal for, hvor mange islamister der er rejst fra Sverige til Syrien. Men tallet blev offentliggjort i en ny rapport mandag.

Peste siger, at de omtalte i rapporten er rejst inden for de seneste 18 måneder.

- Det er et lavt tal, vi opgiver i rapporten. Det drejer sig om dem, som vi er fuldstændigt sikre på. Vi har informationer om flere, men det er oplysninger, som vi arbejder med, siger han.

Langt de fleste af islamisterne kommer ikke selv fra Syrien, men handler ud fra ideologi eller overbevisning.

Ifølge Säpo er der omkring 200 ekstremistiske islamister i Sverige, som er parate til at gribe til vold. Tallet er relativt stabilt. Nogle falder fra, mens andre kommer til, siger talsmænd for sikkerhedspolitiet.

Herhjemme har justitsminister Morten Bødskov (S) også udtrykt bekymring over, at såkaldte foreign fighters fra blandt andet Danmark rejser til udlandet for at kæmpe side om side med lokale oprørsgrupper eller terrorgrupper i en væbnet konflikt.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) dokumenterede for nylig, at 45 personer er rejst fra Danmark til Syrien siden august 2012 for at deltage i kamphandlinger.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.