300 dødsfald i biler med airbag-fejl

Bilproducent kendte i flere år til problemerne men tilbagekaldte først bilerne i februar

Arkivfoto

Arkivfoto

DETROIT:303 personers død i USA menes at være knyttet til ulykker med biler fra General Motors, der havde fejl på airbaggen, lyder det i en rapport fra interesseorganisationen Center for Autosikkerhed.

Bilgiganten bliver lige nu efterforsket af de amerikanske myndigheder, fordi den reagerede sløvt på en defekt tænding i modellerne Chevrolet Cobalt (2005-2007) og Saturn I (2003-2007).

General Motors siger selv, at fejlen kan have været medvirkende til 31 ulykker, hvor 13 mennesker mistede livet.

Startede i 2001

Problemet stammer helt tilbage fra 2001, men General Motors tilbagekaldte først 1,6 millioner biler i Nordamerika i sidste måned.

Hundredvis af bilister havde forinden oplevet, at bilerne gik i stå midt under kørslen, og det betød samtidig, at bilens elektriske systemer lukkede ned. Dermed blev airbaggen ikke slået ud i tilfælde af en ulykke.

Den nationale trafiksikkerhedsmyndighed i USA burde have opdaget fejlen, mener interesseorganisationen.

Ren spekulation

Trafiksikkerhedsmyndigheden forsvarer sig med, at de ikke så en ”klar trend” og derfor ikke valgte at undersøge fejlene nærmere.

Center for Autosikkerhed siger, at den har benyttet data fra de amerikanske trafikmyndigheder for at nå frem til tallet på 303. Men de tal er for rå, mener General Motors.

- Uden gennemgribende analyser er det ren spekulation at forsøge at drage meningsfulde konklusioner, lyder det i en meddelelse

Bilproducenten kan se frem til en bøde på knap 190 millioner kroner for den defekte tænding. Til sammenligning har virksomheden en omsætning på omkring 830 milliarder kroner.

To komitéer i Kongressen har sagt, at de vil iværksætte undersøgelser af sagen. Og det forlyder også, at Justitsministeriet allerede er i gang med undersøgelser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.