Aalborg

33-årig skyldig i drab på HA-rocker

Det var drab og ikke nødværge, da en 33-årig mand skød en HA-rocker. Det har Retten i Aalborg afgjort

Arkivfoto: Jan Pedersen

Arkivfoto: Jan Pedersen

AALBORG:Den 33-årige Rasmus Christiansen er kendt skyldig i drabet på den 30-årige HA-rocker Martin Helbo Axelsen i juni sidste år samt i drabsforsøg på en 38-årig mand.

Nævningene afsagde kendelsen i Retten i Aalborg torsdag formiddag, og har dermed ikke fundet, at det var nødværge, da den 33-årige skød de to mænd i sit hus på Homarksvej i Hobro.

Retten lagde vægt på, at de to mænd var ubevæbnede, at det ikke er bevist, at de havde foretaget sig noget som kunne gøre, at situation kunne opfattes som et påbegyndt eller overhængende angreb. Og at skuddene var en overskridelse af, hvad der var nødvendigt. Det var et enigt nævningeting som afgjorde skyldsspørgsmålet.

Frygt for møde

Retssalen var fyldt med tilhørere, da dommeren læste kendelsen op.

Nødværge har været omdrejningspunktet for hele sagen. Rasmus Christiansen har i retten forklaret, at han følte sig truet så truet på livet, at han var nødt til at skyde de to mænd, der havde forlangt et møde med den dømte for at tale om noget gammelt gæld.

Flere vidner har under retssagen understøttet hans frygt for mødet med HA-rockeren og den 38-årige mand - især efter et overfald i 2011, hvor den 33-årige blev tæsket og stukket med kniv af to rockerrelaterede mænd i sin egen lejlighed.

Strafudmåling

Omvendt har anklageren påstået, at den 33-årige havde besluttet sig for at skyde og dræbe inden mødet. Og retten lagde også til grund for kendelsen, at Rasmus Christiansen selv havde bestemt tid og sted for mødet, at han lagde skarpladte våben frem inden mødet, og at han skød de to ubevæbnende mænd, mens de sad ved køkkenbordet uden at der havde været et angreb eller tegn på, at de ville angribe ham.

Ifølge retten er det drab, og langt fra nødværge.

Anklager Ingrid Munch Hansen mener, at den 33-årige skal idømmes 16 års fængsel for drabet. Det argumenterede hun for i sin procedure omkring strafudmålingen.

Forsvarer Mette Grith Stage er nu gået i gang med sin procedure. Herefter skal nævningene votere, og der falder dom senere i dag.