33 demonstranter kræver kæmpeerstatning

Politiet mistænkte demonstranterne for at være ude på ballade og anholdt dem, da de ikke ville samarbejde.

33 demonstranter kræver kæmpeerstatning

Det bliver godt og vel en kvart million, Københavns Politi skal være klar på at punge ud med, hvis 33 demonstranter får bevilget erstatning for frihedsberøvelse under en demonstration i maj 2011.

- Landsretten bevilgede erstatninger på 8-9000 kroner per mand for anholdelserne under COP15, siger advokat Christian Dahlager, der repræsenterer halvdelen af de 33 sagsøgere i Københavns Byret mandag.

- Så vi ligger i det leje, tilføjer han.

Sammenlagt kan sagsøgerne derfor være berettiget til 264.000 kroner i erstatning.

Hele 65 personer blev anholdt den 18. maj sidste år, da de demonstrerede på årsdagen for optøjerne på Nørrebro i 1993. Men kun halvdelen har krævet erstatning for uretfærdig frihedsberøvelse.

- Vi mener, at anholdelserne var ulovlige, og derfor skal der ske godtgørelse, siger Christian Dahlager.

Godt og vel 150 personer var mødt op i maj sidste år for at mindes optøjerne i 1993, der dengang blev genstand for verdenspressens opmærksomhed.

Flere demonstranter kastede med brosten og lavede hærværk, fordi Edinburgh-aftalen var blev vedtaget, og politiet endte op med at affyre 113 skarpe skud mod folkemængden for at genvinde kontrollen.

Men mindedemonstrationen sidste år blev ikke meldt til politiet, som opdagede aktionen på en venstreorienteret netavis.

Da deltagerne ikke ville oplyse ruten for demonstrationen, og flere af dem blev spottet med genstande til fare for politiet, blev de omringet på Dronning Louises Bro.

65 af dem blev lagt i strips og kørt til Station Bellahøj, fordi de ikke ville lade sig visitere for at blev lukket ud af barrikaderne.

Sagen kører over 10 dage i Københavns Byret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.