35.000 danske pas forsvandt sidste år

På 10 år er antallet næsten fordoblet

DANMARK:Ufatteligt mange danskere mister hvert år deres pas. 34.949 danskere meddelte sidste år politiet, at deres pas var stjålet eller forsvundet, viser nye tal, som Rigspolitiet har trukket for metroxpress.

Året før var det hele 36.363 eksemplarer, som var væk.

På 10 år er antallet af forsvundne pas næsten fordoblet. I 2003 mistede danskerne 19.257 pas, fremgår det af et Folketingssvar fra 2005. I årene før lå tallet for mistede pas fast på 17-20.000.

Stigningen er så voldsom, at den konservative retsordfører, Tom Behnke, vil have en forklaring.

I weekenden kom det frem, at to af de borgere, som var om bord på det forsvundne malaysiske fly til Beijing, var kommet om bord med stjålne pas. Den ene var på vej mod Danmark.

At bruge et pas, hvor man bare ligner personen på fotoet, er et helt almindeligt trick blandt menneskesmuglere. Det fremgik allerede af den hollandske rapport ”Mensensmokkel” i 1999, hvor der står, at vestlige grænsevagter ikke kan se forskel på folk fra Sri lanka.

Det er både overraskende og foruroligende, at 35.000 danske pas bortkom alene sidste år. Sådan lyder det fra den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

- Et dansk pas er i høj kurs i de kriminelle miljøer, fordi det er omgærdet med høj troværdighed. Det kan bruges til alt fra menneskesmugling, terror, organiseret kriminalitet, identitetstyveri, dokumentfalsk. Alt, siger han til avisen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.