35 år med genbrug og stort vokseværk
Iver Brogaard Andersen investerede selv i den første butik i 1977

Galleri - Tryk og se alle billederne.
FREDERIKSHAVN:Det begyndte så småt i Ungdomsborgen i Bangsbostrand. Med loppemarkeder. Med mange besøgende. Med stort salg. Med overskud.
Det var i 1970, og Iver Brogaard Andersen, der, som kordegn ved Bangsbostrand Kirke var stærkt engageret i det kirkelige sociale arbejde, mente, der var baggrund for at kunne sælge hver dag. Det gjorde Folkekirkens Nødhjælp, vidste han. I genbrugsbutikker mange steder i landet. Med stor søgning og med overskud.
Men der skulle gå endnu nogle år, før hans drøm blev til virkelighed. Så endelig 2. oktober for 35 år siden blev den første Ydre Missions genbrugsbutik åbnet på Finnsvej i Frederikshavn. Det var under Santalmissionen, som senere sammen med andre missionsselskaber blev til Danmission.
Iver Brogaard Andersens ide har til i dag været med til at skabe 92 butikker med et årligt overskud på omkring 16 millioner kroner til Danmissions arbejde og mere end 2500 frivillige medarbejdere.
Erfaringer fra Ungdomsborgen
- Det var erfaringerne fra Ungdomsborgen, jeg ville bruge, siger Iver Brogaard Andersen.
Han kontaktede de forskellige missionsselskaber for at høre, om de ville være med. Santalmissionen var interesseret, men ville dog ikke gå økonomisk ind i et måske usikkert foretagende.
Det betød, at han selv investerede 3500 kr. i butikken.
I løbet af kort tid var der behov for udvidelser. Det gik hurtigt til en ny butik i Søndergade over Asylgade tilbage til Søndergade i Fællesbageriets bygning og så i 1997 til den endnu større bygning i Søndergade 87-89, der blev købt af Santalmissionen for 2,1 millioner kroner.
Iver Brogaard Andersen, der i dag er 81 år, er gennem alle årene blevet bakket op af hustruen Lilly. De er begge aktive i butikken i Søndergade. Han som daglig leder af genbrugsbutikken og hustruen som frivillig medarbejder hver fredag.
Omsætning løftet igen
- Jeg var stoppet som leder i fem år. Der skulle nye og yngre kræfter til, siger Iver Brogaard Andersen.
- Men de rykkede mig tilbage igen. Der var noget, der ikke fungerede som det skulle, og det må heldigvis have virket, for så begyndte omsætningen at stige igen med 834.796 kr. i 2011 og et overskud på omkring 500.000 kr., og vi når det samme igen i år. Ikke mindst på grund af alt vores juleri.
Iver Brogaard Andersen har ord for at være en grundig, opmærksom og indimellem særpræget daglig leder af den store butik med omkring 50 frivillige medarbejdere.
Kunder i butikken
Telefonen ringer. Iver Brogaard Andersen svarer hurtigt og kontant. Han ved, hvem de faste kunder er.
- Det vil du gerne købe, og du har pengene til det, og vil have det leveret på tirsdag.
...
- Nå, du er ikke flyttet endnu. Vi gemmer det i kælderen, siger han.
Handlen er afsluttet. Det drejer sig om et skrivebord.
Kort efter skal 21-årige Ayla Jensen fra Frederikshavn have hjælp med en kjole, hun har fået kig på.
- Jeg går meget i genbrugsbutikker, fortæller hun.
- Hér kommer jeg et par gange om ugen, og finder mange gode ting. Jeg kan endda være heldig at finde noget, der slet ikke er brugt.
Frivillige
Derefter er det de frivillige medarbejdere Tove Kiis og Anni Thorup, der sammen med Lilly Brogaard Andersen, skal have gode råd omkring juleudstillingerne i butikken.
De to har hjulpet til i henholdsvis tre og et år, mens flere frivillige har været tilknyttet i over 20 år, hvor fællesskabet og mødet med mange forskellige mennesker er det afgørende og samlet omkring flere årlige ”firmafester”, hvor der er tradition for, at deltagerne klæder sig ud i tøj, der er fundet i butikken.
Iver Brogaard Andersen har ingen planer om at stoppe som genbrugsmedarbejder - men han vil gerne stoppe som leder, hvis nogen vil tage over.
Hans sociale engagement præger hans arbejde og hans hurtige talestrøm. Han får derfor også som afsluttende bemærkning med overbevisning sagt, at han bestemt ikke ser byens andre genbrugsbutikker som konkurrenter. De arbejder alle frivilligt og laver overskud til gavn for samfundets svage herhjemme og ude i verden.
- Det var noget helt andet med AVØs butikker. De ødelagde meget for de frivillige, ulønnede medarbejdere, og dertil lavede de så et underskud, som alle vi andre skal være med til at betale, får han sagt sammen med et hjerteligt ønske om en glædelig jul og et godt nytår.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.