400 virksomheder gik ned i løbet af april

Antallet af konkurser op tre måneder i træk - restaurationsbranchen hårdt ramt

For tredje måned i træk er antallet af konkurser steget. Nordjylland holder sig dog på et relativt lavere niveau end landet som helhed. Arkivfoto

For tredje måned i træk er antallet af konkurser steget. Nordjylland holder sig dog på et relativt lavere niveau end landet som helhed. Arkivfoto

KØBENHAVN:Der har hidtil i år været flere konkurser i dansk erhvervsliv end i samme periode sidste år. Og tendensen fortsætter. I april bukkede 394 virksomheder under.

Det er godt en tredjedel flere end i april 2014, oplyser konsulentfirmaet Experian tirsdag i sin månedlige opgørelse.

I Nordjylland var der 29 konkurser. Med en andel på knapt 7,4 procent er landsdelen underrepræsenteret i forhold til de gængse 10-12 procent, landsdelen i de fleste sammenhænge udgør af hele Danmark.

- En stigning på 34,9 procent (på landsbasis, red.) ser umiddelbart voldsom ud. Alligevel må vi holde fast i, at vi er i gang med et langt, sejt træk i nedadgående retning. Ser vi på udviklingen over et 12 måneders perspektiv, ligger vi 9,3 procent lavere end samme periode et år tidligere, lyder det i en kommentar fra Jens Hjortflod, direktør for Experian i Danmark.

Advarsel mod jubeloptimisme

Det er tredje måned i træk med et stigende antal konkurser sammenlignet med året før, og organisationen Dansk Erhverv mener, at det er på sin plads ”at lægge jubeloptimismen væk”.

- Det er trist med endnu en måned med flere konkurser. Men en del af forklaringen skal findes i, at der i april sidste år var relativt få konkurser, siger økonom Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv og tilføjer:

- I bakspejlet ser stigningen derfor værre ud, end den er.

Tre risikosektorer

Fordelt på brancher er risikoen for som virksomhedsejer at måtte kaste håndklædet i ringen størst inden for landbrug og fisk samt overnatning og restauration.

Der var i april 23 konkurser i sektoren landbrug og fisk mod ni året før, og 33 inden for overnatning og restauration mod 19 i april 2014.

Relativt er antallet af konkurser størst i sektoren overnatning og restauration. For hver 1000 aktive virksomheder gik 1,93 virksomhed konkurs i sidste måned.

For hele landet og for alle brancher er det tilsvarende tal 0,57 virksomhedskonkurser.

Nominelt er bygge- og anlægsbranchen samt handelssektoren mest udsat med henholdsvis 67 og 80 konkurser i april.

Det fremgår ikke af opgørelsen fra Experian, hvor mange arbejdspladser der gik tabt som følge af nedlukkede virksomheder i april.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.