Udland

4200 festblus jorden rundt for Elizabeth

Stor koncert for dronning Elizabeth ved Buckingham Palace vil blive set af millioner verden over.

4200 festblus jorden rundt for Elizabeth

En kæde med over 4200 festblus blev mandag tændt forskellige steder på kloden for at markere dronning Elizabeth II's diamantjubilæum.

Det sidste festblus tændes af den britiske monark selv, når hun overværer en storstilet koncert ved Buckingham Palace mandag aften med blandt andre Elton John, Tom Jones, Paul McCartney, Shirley Bassey og Stevie Wonder.

Det første festblus blev tændt i Marlborough i New Zealand, hvorefter andre lys blev tændt på slaget 10.00 i andre Commonwealth-lande.

Den stjernespækkede koncert finder sted på tredjedagen af de i alt fire dages festligheder i forbindelse med jubilæet, der søndag blev markeret af en armada med over 1000 både på Themsen.

Elton John siger, at han er "spændt" på at optræde, og han ser diamantjubilæet som "optakten til en fantastisk sommer for Storbritannien" forud for OL.

Organisatorerne af koncerten, som bliver overværet af 12.000 mennesker og millioner af tv-seere, finder sted på en rund scene omkring mindesmonumentet for dronning Victoria foran paladset.

Britiske aviser var mandag domineret af dækningen af jubilæet. "Elizabeth rules the waves!", lyder en af de typiske overskrifter.

Avisen The Daily Mail fastslår, at tre ting symboliserer Storbritannien for de fleste: "Strålende pragtudfoldelse, regn og dronningen."

Imens fremhæver mange politiske iagttagere, at festen er en styrkelse af monarkiet og en kærkommen adspredelse for en befolkning, som er trængt af recession, politisk skandale, arbejdsløshed og sociale nedskæringer.

Der holdes en række byfester i Storbritannien i anledning af jubilæet, som har fået hundredtusinder af mennesker til at trodse det fugtige og blæsende vejr og møde op i London for at hylde dronningen.

Ved søndagens 11 kilometer lange sejlads blev den 86-årige dronnings elegante fartøj "The Spirit of Chartwell" ledsaget af det største antal både, der nogensinde er set på Themsen på en gang.

Der er ikke holdt noget lignende arrangement siden kong Charles II for 350 år siden.

/ritzau/Reuters