43-årig snød Lundbeck for to millioner kroner

En 43-årig mand er idømt et år og tre måneders fængsel for groft bedrageri mod medicinalfirmaet Lundbeck.

43-årig snød Lundbeck for to millioner kroner

Medicinalvirksomheden Lundbeck blev snydt for 2,1 millioner kroner ved hjælp af falske fakturaer fra en 43-årig mand, der har tilstået det grove bedrageri, i ledtog med tre ledende medarbejdere i Lundbeck.

Derfor har Retten på Frederiksberg torsdag idømt den 43-årige Kim Feddersen Jacobsen fængsel i et år og tre måneder og en bøde på 300.000 kroner for groft bedrageri og momsunddragelse.

Kim Feddersen Jacobsen erkendte, at han i perioden fra januar 2006 til juni 2009 sammen med tre ledende ansatte i Lundbeck havde begået groft bedrageri.

Bedrageriet var foregået ved, at den 43-årige i sin egenskab af almindelig leverandør efter aftale med de tre ansatte, sendte en lang række fakturaer, hvis indhold var fiktivt, til virksomheden.

Fakturaerne angav for eksempel levering af værktøj, som aldrig var blevet leveret, eller levering af tjenesteydelser, såsom reparationer eller kurser, som ikke havde fundet sted.

Fakturaerne blev skrevet under af de tre ansatte i Lundbeck og derefter videresendt til bogholderiet, som betalte fakturaerne til Kim Jacobsens firma.

Den 43-årige agerede herefter "sparekasse", idet han holdt styr på, hvor mange penge, de hver især havde til gode. Ifølge Kim Jacobsens forklaring var hans egen fortjeneste på omkring 20 procent af fakturabeløbene.

Bedrageriet blev imidlertid opdaget af Lundbeck, som anmeldte sagen til politiet. Kim Jacobsen erkendte også bedrageri for omkring 100.000 kroner hos medicinalgiganten Novo Nordisk.

Anklagemyndigheden gik efter, at få den 43-årige dømt for bedrageri for 3,3 millioner kroner, men Kim Jacobsen tilstod kun de 2,1 millioner kroner, hvilket anklageren accepterede.

Sagen er del af et større sagskompleks, hvor flere personer er sigtet eller tiltalt. Senere skal blandt andet de tre ledende medarbejdere fra Lundbeck også i retten.

I alt 20 personer har været sigtet i sagen, hvor svindelen er gået ud over virksomheder som Topdanmark, Kemp & Lauritzen og Helsingør Hospital. Både politiet i Nordsjælland, Københavns Vestegn og i København har efterforsket bedrageriet.

Der blev konfiskeret i alt ca. 1,5 millioner kroner hos Kim Jacobsen, ligesom han blev dømt til at betale en erstatning til Lundbeck på 2,1 millioner kroner samt 64.000 kroner til Novo Nordisk.

Den dømte har nu 14 dage til at afgøre, om han vil anke straffastsættelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.