46 millioner kroner for Saddams dødsreb

Rebet, der blev brugt til at henrette Saddam Hussein, er sandsynligvis til salg

Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Scanpix Scanpix Denmark

IRAK:Det er et aldeles svimlende beløb, et stykke reb prismæssigt er ved at rende op i - men nu er det heller ikke et hvilket som helst stykke reb.

Det drejer sig nemlig om det reb, den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein blev hængt i, da han blev henrettet 30. december 2006. Det skriver independent.co.uk

Dr. Mowaffak al-Rubaie, som ejer rebet, har endnu ikke bekræftet, at han ønsker det solgt. Men ifølge independent.co.uk har han meldt ud, at han vil have, hvad der svarer til knapt 46 millioner danske kroner for rebet, og at pengene i så fald skal bruges til humanitære formål i folkets interesse. Indtil videre har såvel en kuwaitisk forretningsmand, en velhavende israelsk familie, en bank og en religiøs organisation vist interesse for rebet.

Stod ved galgen

Dr. Mowaffak Al-Rubaie er tidligere minister, og han blev tortureret tre gange under Saddam Husseins regime. Han er nu medlem af det irakiske parlament.

Ifølge independent.co.uk praktiserede Dr. Mowaffak Al-Rubaie som læge i eksil i England i 24 år, inden han fulgte Saddam Hussein til galgen, hvor han stod ved hans side.

Dr. Mowaffak Al-Rubaie har udtalt til independent.co.uk, at han tilbage i 2006 gav ordre til, at han skulle have rebet, efter diktatoren var blevet hængt.

Ikke en religiøs mand

Amerikanske tropper stod bag anholdelsen af Saddam Hussein i 2003. I den forbindelse blev en bronzebuste af diktatoren fjernet fra paladset, og det er omkring busten, Dr. Mowaffak Al-Rubaie har opbevaret rebet siden henrettelsen i 2006.

- Den dag han blev henrettet, håbede jeg at se ham vise fortrydelse for de frygtelige forbrydelser, han har ladet gå ud over tusindvis af hans egne landsmænd, som han og hans håndlangere dræbte. Men der var intet. Jeg kunne ikke se, han var en religiøs mand. Vi måtte minde ham om at sige ”Allahu Akbar” (Gud er stor, red.), da han skulle dø, fortæller Dr. Mowaffak Al-Rubaie til independent.co.uk.

Saddam Hussein blev efter sin død begravet i sin fødeby Al-Awja.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.