Danmark

46 sigtet for menneskesmugling i september

De fleste ville hjælpe de mange flygtninge, der pludselig kom til Danmark

46 blev sigtet for menneskesmugling i september. Foto: Scanpix

46 blev sigtet for menneskesmugling i september. Foto: Scanpix

DANMARK:De seneste uger har flere danskere bevidst brudt loven ved at hjælpe flygtninge og migranter med at komme fra Danmark til Sverige.

I alt er 46 personer ifølge Rigspolitiet blevet sigtet for menneskesmugling siden 6. september, skriver Avisen.dk.

30 af dem er sigtet efter udlændingelovens bestemmelser, hvilket tyder på, at der ikke er tale om organiseret kriminalitet, men snarere enkeltpersoner der eksempelvis har valgt at samle en person op og køre vedkommende til Sverige.

De resterende 16 personer er sigtet efter straffeloven, oplyser kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet Thomas Kristensen til Avisen.dk.

Om personer bliver sigtet efter udlændingeloven eller straffeloven kommer blandt andet an på, hvor organiseret transporten af flygtninge er, forklarer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

Mange små fisk

Ifølge ham har de 30 personer, der er sigtet efter paragraf 54 i udlændingeloven, højst sandsynligt fragtet flygtninge ud af landet uden den store organisering, og uden at tage den store betaling for det. Han betegner denne gruppe som små fisk.

- Det er på det amatøragtige niveau, hvor folk gør det ud fra civil ulydighed, og hvor det gode hjerte løber af med dem, forklarer Bjørn Elmquist til Avisen.dk.

De 30 personer, der er sigtet efter udlændingeloven, kan straffes med bøde eller op til to års fængsel.

16 sigtet efter straffeloven

Mere alvorligt ser det ud for de 16 personer, der er sigtet efter straffeloven. Her er der tale om menneskesmugling af alvorligere karakter, hvor bagmændene er organiserede, og målet er at tjene penge.

- Når der er tale om egentlig organisering, og der er decideret betaling indover, kommer straffelovens paragraf 125a i spil. Den kan give op til otte års fængsel, fortæller Bjørn Elmquist til Avisen.dk.

Politiet har flere gange understreget, at det er ulovligt at transportere flygtninge og migranter, der opholder sig ulovligt i landet, videre til Sverige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst