50 år med dansktoppen: 10 ting du måske ikke vidste

Lørdag aften markeres dansktoppens 50-års jubilæum i anledning af Dansktop Prisen 2018.

Richard Ragnvald optræder til Dansktop Prisen 2018, hvor dansktoppens 50-års jubilæum markeres. Foto: Scanpix/Claus Fisker

Richard Ragnvald optræder til Dansktop Prisen 2018, hvor dansktoppens 50-års jubilæum markeres. Foto: Scanpix/Claus Fisker

Evergreens som "Pas på den knaldrøde gummibåd", "Smilende Susie" og "Hvis tårer var guld" har skrevet sig ind i musikhistorien som en del af dansktoppen.

"Dansktoppen" blev navnet på et hitlisteprogram med dansksprogede sange, der havde afsæt i slager- og popmusik.

Musikken, der blev spillet i programmet, blev hurtigt til en decideret genre, som fik samme navn som udsendelsen: dansktoppen.

På årets første septemberdag i 1968 strømmede programmet "Dansktoppen" ud af højttalerne for første gang, og til efteråret er det således 50 år siden.

14. april bliver mærkedagen markeret i anledning af uddelingen af Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen i Herning.

Her er ti ting, du måske ikke vidste om dansktoppen:

1) Programmet "Dansktoppen" havde premiere 1. september 1968 kl. 9.05 med Jørn Hjorting som vært. Med programmet ønskede man at fokusere på dansksproget populærmusik.

2) Idéen til dansktoppen kom fra den anden side af Øresund. I 1962 præsenterede Sveriges Radio en ny hitliste med svenske slagere. "Svensktoppan" (svensktoppen, red.) blev skabt som reaktion på engelsksproget musik.

3) Dansktoppen var i begyndelsen især inspireret af den tyske slagertradition og den svenske dansband-tradition. Mange dansktopsange var således oversættelser af tyske og svenske sange.

4) I 2016 fik dansktoppen sin egen pris, Dansktop Prisen. Dansktop Prisens logo prydes af en sommerfugl, som er inspireret af nummeret "Lille sommerfugl". Der er også en sommerfugl på det trofæ, som modtagerne af Dansktop Prisen får.

5) "Lille Sommerfugl" blev skrevet allerede i 1921 i anledning af årets Tivolirevy. Den blev indspillet af Malihini Kvintetten i 1966, men det var Bjørn Tidmand, der for alvor gjorde sangen kendt i 1968, efter at han indspillede den.

6) På den første dansktopliste i 1968 fandt man blandt andet netop Bjørn Tidmands udgave af "Lille sommerfugl", men det var Keld Heicks hit "Vi skal gå hånd i hånd", der indtog førstepladsen.

7) Shu-Bi-Duas forsanger, Michael Bundesen, var også på den første dansktopliste. Sammen med bandet Quacks indtog han fjerdepladsen med nummeret "Boink". Dorthe Kollos hit "Gid du var i Skanderborg" placerede sig på femtepladsen.

8) I midten af 1970'erne var det ikke kun slagermusik, som var en del af "Dansktoppen". Man åbnede også for genrer som viser og folkemusik.

9) Brødrene Olsen vandt først det danske og senere det internationale melodigrandprix i 2000 med "Smuk som et stjerneskud", som også lå på "Dansktoppen".

10) "Dansktoppen" sendes i dag på P5 hver søndag med Leif Wivelsted som vært. Hitlisten er baseret på et resultat af lytternes sms'er.

Kilder: Det Kongelige Bibliotek, Familie Journal, Danmarks Radio.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.