50 år med gode vibrationer

Mike Love fra The Beach Boys har været med hele vejen siden starten af 60’erne - og synes stadig, det er fun, fun, fun. Vi har ringet til ham...

Hans Christensen
Mike Love har skandinaviske rødder. Hans mormor var ”en svensk flicka”. Hans oldefar og oldefarens bror emigrerede til USA. Broderen slog sig ned i New York, mens Mike Loves oldefar tog til Kansas, hvor hans bedsteforældre blev født. Foto: David McClister
24. november 2014 09:47

Du har været med lige fra starten af The Beach Boys i 1961, dengang sammen med dine fætre Brian, Carl og Dennis Wilson. For mere end 50 år siden. Hvordan startede det hele? Spillede og sang I meget i din familie?

- Min mor var kæmpe fan af musik. Hun spillede opera for at få os op i skole. Når vi havde familiekomsammen til thanksgiving, til jul og fødselsdage var musikken den centrale glød, der holdt os sammen.

- Der er kun et års forskel mellem min fætter Brian (Wilson, red.) og jeg, og vi sang The Everly Brothers’ og The Four Freshmen’s arrangementer. Vi synger stadig ”Their Hearts Were Full Of Spring”, en af The Four Freshmen’s sange, som var en stor inspiration. Min mor, Emily Glee Wilson, og onkel Murray var søster og bror, og musikken var en fælles familiepassion.

Du har skrevet en masse hitsange, nogle af dem sammen med Brian Wilson. Hvordan samarbejdede I? Skrev én af jer musikken og den anden teksterne eller hvad? ”Good Vibrations” for eksempel. Hvordan skrev I den?

- Brian’s styrke er akkorderne og de sofistikerede vokalarrangementer. Min styrke er litteraturen og poesien, ordene.

De unges livsstil

- For eksempel da vi lavede de første sange om surfing, som var de unges livsstil i det sydlige Californien. Vi var den første gruppe, som sang om surfing. Først med sangen ”Surfin’”, så med ”Surfin’ Safari”, vores første internationale hit, og så ”Surfin’ USA”, der blev et endnu større hit.

- Vi elskede også biler og skrev sange som ”Little Deuce Coupe” ”409”, ”Fun, Fun, Fun” og ”I Get Around”, der alle handlede om highschool-livet, de californiske piger, cruising langs strandene og den slags.

- Senere lavede vi mere abstrakte og komplekse ting som ”Good Vibrations”, som vi stadig spiller hver aften i vores show. Jeg skrev alle ordene i den sang, som blev nummer 1 på hitlisterne i 1966. I november 1966 lå vi nr. 1 i England, mens The Beatles var nr. 2 og Stones nr. 3. Det var stort.

- Brian Wilson stoppede med at turnere med The Beach Boys i 1964 og koncentrerede sig om at skrive, mens I fortsatte med at turnere. Var I uenige om bandets mål og fremtid, eller hvad skete der?

- Brian havde følelsesmæssige problemer ved at være på turné, og vi aftalte, at han skulle tage hjem og komponere og producere, mens vi turnerede, og så delte vi indtægterne fra pladerne og fra turnéerne.

Sangen om JFK

- Det var sørgeligt at se Brian forlade gruppen. Han havde sådan en dejlig stemme og spillede bas. I stedet fik vi Glen Campbell med på bas i seks måneder, inden Bruce Johnston, som stadig er med, kom med i gruppen i 1965. ”California Girls” var den første sang, hvor Bruce synger for.

- Det er ikke sjov og surfing og endeløs sommer alt sammen. I har også skrevet nogle meget melankolske og komplekse sange. I skrev ”The Warmth Of The Sun” den dag, John F. Kennedy blev myrdet. Hvordan gik det til?

- Den blev skrevet i de tidlige timer den samme dag, JFK døde. I november 1963 var Brian flyttet hjemmefra. Han kunne ikke sammen med sin far og havde brug for mere rum til at komponere. Jeg tog over og besøgte ham, og tilbragte natten i hans lejlighed i Hawthorne Californien, efter at vi havde skrevet sangen. Jeg kan huske, at vi vågnede op til nyheden om, at Kennedy var blevet kørt på hospitalet i Dallas, Texas.

- Få uger senere optog vi sangen, og den ér meget melankolsk, men jeg har altid forsøgt at skabe noget positivt, selv om det er et sørgeligt udgangspunkt. I dag kan jeg ikke høre eller synge den sang, uden at genkalde tabet af præsident Kennedy den sørgelige morgen, da verden var i chok.

- Spiller I stadig ”The Warmth Of The Sun?

- Ja, nogle steder. Det afhænger af publikum og hvilket spillested, det er. Ligesom vi nogle steder elsker at spille ”Their Hearts Were Full Of Spring” a cappella. Men det går ikke alle steder.

Vi elskede Beatles

- Pet Sounds, jeres album fra 1966, er af Rolling Stone rangeret som det næstbedste album i verden. Kun overgået af Sgt. Pepper....

- Jeg forlanger omtælling (latter).... Jeg forlanger omtælling...

- Jo jo, men hvordan havde I det med The Beatles, der netop havde udgivet Rubber Soul? Var I inspireret af Beatles eller var I konkurrenter?

- Vi elskede The Beatles. Ligesom vi elskede Motown. The Beatles, The Beach Boys og Motown-folkene var de tre absolut mest prominente musikalske genrer i den periode. Vi var i meget, meget godt selskab. The Temptations var forbløffende, Stevie Wonder var heller ikke så ringe. Eller hvad med The Supremes og Marvin Gaye. Der var så mange store kunstnere i en helt fantastisk musikalsk periode.

Meditationsperioden

- Du mødte The Beatles og Maharishi i Indien. Specielt George Harrison var meget hooked på meditation, og det samme var du. Hvordan husker du George og den tid?

- Maharishi Mahesh Yogi inviterede mig til Indien i foråret 1968 for at studere Transcendental Meditation. Da vi kom derned, var The Beatles og Donovan der. Det var en fantastisk tid. Jeg mødte blandt andet Prudence Farrow, skuespilleren Mia Farrow’s lillesøster, der har lagt navn til John Lennon’s ”Dear Prudence” (fra The White Album, red.).

- George var en stor kunstner og en meget spirituel fyr. Jeg har skrevet en hyldestsang til ham, Pisces Brother. Vi har samme stjernetegn. Han er fra 25. februar, og jeg er født

15. marts 1941, så vi er begge fisk (Pisces).

- Jeg føler, vi havde meget sammen og blev meget ked af det, da han døde. Derfor skrev jeg Pisces Brother, hvor jeg refererer til ”While My Guitar Gently Weeps”, ”Here Comes The Sun” og ”My Sweet Lord”. Vi spiller den hver aften i vores show med videoer af George.

Beatles i Portland

- The Beatles mødte vi, første gang de var i USA. Vi fløj op til Portland og hørte dem og var bag scenen inden koncerten. En af dem havde dårlig hals, og vi jokede med, at de bare skulle ryste på hovederne, når de kom til de høje toner i ”I Want To Hold

Your Hand”. Så skreg publikum, og ingen kunne høre, hvad de sang.

- Lad os springe lidt i tiden. I 1988 skrev du ”Kokomo”, som blev et kæmpe hit, ikke mindst takket være Tom Cruise-filmen Cocktail. Hvordan husker du det?

- ”Kokomo” er vores mest sælgende single nogensinde. Alene soundtracket fra Cocktail er solgt i mere end syv millioner eksemplarer.

Skrevet af John Philips

- Det er faktisk John Philips fra The Mamas & the Papas, der har skrevet melodien og noget af teksten. Jeg har lavet omkvædet og afsnittet med ”Aruba, Jamaica, ooh I wanna take ya. Bermuda, Bahama, come on, pretty mama...”

For to år siden havde I så jeres 50-års Celebration Tour. Du er selv 73. Hvorfor bliver I ved med at turnere i stedet for at trække jer tilbage og spille golf...?

- Golf er OK, men jeg kan bedre lide at synge. Du bliver ældre kronologisk, men hvis du føler dig i god form, elsker det, du laver, og folk elsker at komme og høre dig, hvorfor så trække sig tilbage. Tony Bennett er 88 og har lige lavet et no. 1 hit med Lady Gaga. Vi så ham sidste år i Austin Texas. Han lyder fantastisk. Hvis du arbejder på en fabrik, kan du måske se frem til at trække dig tilbage, men vi er så heldige at leve af vores hobby og får god respons fra publikum.

Mediterer stadig

- Med alderen bliver du måske mere selektiv med, hvad du laver. Det er fint. Vi rejser meget. Det kan være trættende, men min meditation, som jeg lærte i 1968, hjælper mig og giver ny energi og positivitet til at fortsætte.

Så det er stadig fun, fun, fun...?

- Helt sikkert. For et par måneder siden spillede vi i San Diego Californien. Vi havde den ældste deltager blandt publikum, en 90-årig kvinde, og den yngste, en pige på ni år, på scenen, da vi sang ”Barbara Ann”. Den 90-årige sagde bagefter, at det havde været den bedste aften i hendes liv. Den ni-årige havde en Beach Boys-cap og en Beach Boys-shirt på og sang med på alle vores sange. Er det ikke vidunderligt. Det er den slags oplevelser, der får os til at fortsætte.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...