50 dømte i bandesager er på vej væk fra miljøet

Særligt uddannede mentorer hjælper rockere og bandemedlemmer med exit, siger Kriminalforsorgen.

50 dømte i bandesager er på vej væk fra miljøet

Mange dømte rockere og bandemedlemmer ønsker at vende ryggen til de belastede miljøer.

I løbet af de seneste to år har i alt 50 mænd indgået en såkaldt exit-aftale med Kriminalforsorgen, fremgår det af et svar til Folketingets retsudvalg.

I alt har 162 dømte henvendt sig og sagt, at de vil ud af den bande eller rockerklub, de er tilknyttet. Og heraf er 50 blevet vurderet til at være egnet og motiveret.

Kriminalforsorgen har efterhånden sat exit-ordningen ind i mere faste rammer.

De dømte tilbydes en mentor, som kan hjælpe dem med at holde afstand til miljøerne og til at "etablere sunde, sociale netværk," står der i svaret til Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

Når en dømt har indgået en aftale om exit, flyttes vedkommende som regel fra de særlige afdelinger for såkaldt negativt stærke fanger til almindelige fængselsafdelinger.

Her får de mulighed for at komme i uddannelse og arbejde, fremgår det af svaret.

Politiet har opstillet kontante mål for indsatsen mod kriminalitet i bande- og rockermiljøerne. Der er ligefrem indført kvoter - der skal konstant være 300 i fængsel, lyder det.

I alt 1635 mænd er registreret af politiet som tilhørende enten rockerklubber eller bander. Andre har en løsere relation til miljøerne.

Både politiet og Kriminalforsorgen arbejder med exit-planer, men det er tidligere kommet frem, at politiet kun har kunnet hjælpe ganske få væk fra den kriminelle verden.

I forbindelse med finansloven vil regeringen afsætte 50 millioner kroner til indsatsen.

Men regeringen bør også samarbejde med private organisationer, fordi en række bandemedlemmer ikke har tillid til myndighederne, udtalte eksperter i august til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.