600 protesterede høfligt mod uddannelsesloft

Der var stjernekastere og personhistorier en masse på Frue Plads i København i kamp mod uddannelsesloftet.

Demonstration mod uddannelsesloft Foto: Free/Privatfoto/ritzau

Demonstration mod uddannelsesloft Foto: Free/Privatfoto/ritzau

Frustrationen blev pakket ind i høflighed, da 500-600 hovedsageligt studerende søndag gjorde et sidste forsøg på at undgå, at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sætter et loft over, hvor mange uddannelser, man må tage.

Loven vil stoppe muligheden for at starte på en uddannelse på samme eller lavere niveau, end den man allerede har gennemført.

- Vi må sige fra over for en helt, helt forfærdelig lov.

- Og selv om loven bliver vedtaget i morgen, fortsætter kampen, siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, fra talerstolen til den samlede flok.

Protesten foregår på Frue Plads i København, der siden 1829 har dannet forgrund for Københavns Universitets gamle hovedbygning.

Der er dog søndag langt til demonstrationerne i 1968, hvor 5000 demonstranter var på pladsen og studerende besatte fakulteter. Dengang handlede det om medbestemmelse, denne gang om selve retten til uddannelse.

Fra en talerstol lyder taler og musik, og på pladsen skutter de fremmødte sig i kulden og lytter til de fremmødte talere.

- Jeg har gjort alt, hvad jeg er blevet bedt om. Og nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, siger Gökhan Kuzey, fra talerstolen.

Han er netop blevet færdig som radiograf, men vil gerne studere medicin. Han var blevet rådet til at gennemføre radiograf-uddannelsen, men med den nye lov bliver drømmen om et medicinstudium lagt i graven.

I flokken er Radikale Venstre som eneste politiske parti synligt til stede i sympati med de studerende.

- Loven går stik imod alt, hvad vi burde gøre i dette her samfund.

- Vi har ikke brug for, at folk bliver låst fast. Vi har brug for, at folk kan flytte sig, gøre sig klogere og gør deres muligheder bedre. Det er hul i hovedet, siger tidligere uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen til Ritzau på pladsen.

Loven skal tredjebehandles mandag, hvor den forventes at blive vedtaget.

De studerende på pladsen lover at fortsætte kampen. Søndag slutter de af med fælles tænding af stjernekastere til tonerne af Big Fat Snakes version af "Når du ser et stjerneskud" og opfordringer til sobert at samle de brugte stjernekastere sammen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.