62 mennesker mister livet i skovbrand i Portugal

En stor del af de omkomne i skovbrand er brændt ihjel i deres biler, mens de forsøgte af undslippe flammerne.

700067324 Foto: Scanpix/Patricia De Melo Moreira

700067324 Foto: Scanpix/Patricia De Melo Moreira

En omfattende skovbrand i det centrale Portugal, der har kostet 62 personer livet, er "den største tragedie" i landet nogensinde.

Det siger den portugisiske premierminister, António Costa, efter at han har besøgt det katastroferamte område søndag.

- Omfanget af denne brand har skabt den største menneskelige tragedie, som er større end noget andet i vores hukommelse, sagde han til de fremmødte journalister ifølge nyhedsbureauet AP.

- Noget ekstraordinært har fundet sted, og vi er nødt til at vente på, at teknikere kan fastslå årsagen, tilføjer Costa.

Oven på katastrofen er der erklæret tre dages landesorg.

Søndag blev tabstallet nedjusteret fra 62 til 61, men det er nu steget til 62 igen.

Foruden de omkomne er omkring 60 personer kommet til skade. Blandt dem er fire brandfolk og et barn, beretter tv-stationen RTP. Fem af de sårede skulle være i kritisk tilstand.

Ifølge indenrigsministeriet mistede mindst 30 livet, da de forsøgte af undslippe flammerne i deres biler. De blev brændt ihjel, da ilden fejede hen over en vej.

Der er foreløbig ingen oplysninger om de omkomnes identitet, eller om der skulle være udlændinge iblandt. Indenrigsministeriet oplyste tidligere søndag, at man foreløbig kun havde kendskab til civile ofre.

Det ramte område ligger i nærheden af den mindre by Pedrógão Grande i Leiria-distriktet cirka 200 kilometer nordøst for hovedstaden Lissabon.

Branden brød ud lørdag eftermiddag. Politiets teori er, at et lyn har slået ned i et træ, hvorefter ilden har spredt sig.

Knap 700 brandfolk og over 215 slukningskøretøjer er blevet sat ind for at få kontrol over flammerne, der truer adskillige landsbyer.

Blandt andet Frankrig og Spanien vil hjælpe med slukningsarbejdet og har sendt fly til området.

Portugals præsident, Marcelo Rebelo, har ligesom premierministeren også været i området og mødtes med flere af dødsofrenes familier.

Portugal blev lørdag ramt af en hedebølge. I Lissabon og mange andre steder i landet nåede temperaturerne op over 40 grader.

Danskere i området, der måtte have brug for hjælp, kan kontakte Udenrigsministeriets Borgerservice på telefonnummeret +4533921112.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.