63-årige Olaf Scholz er valgt som ny tysk forbundskansler

63-årige Scholz er godkendt af et klart flertal på 395 stemmer i det tyske parlament.

German parliament Bundestag elects new chancellor, in Berlin <i>Fabrizio Bensch/Reuters</i>

German parliament Bundestag elects new chancellor, in Berlin Fabrizio Bensch/Reuters

Socialdemokraten Olaf Scholz er valgt som ny tysk forbundskansler i Forbundsdagen i Berlin.

Den 63-årige Scholz, der afløser Angela Merkel efter 16 år med konservativt styre, er onsdag formiddag blevet godkendt af et klart flertal på 395 stemmer af de 707 afgivne stemmer i det tyske parlament.

Dermed er 16 år med konservative regeringer bragt til ende.

Scholz, som har været finansminister i den afgåede Merkel-regering, skal lede en ny regeringskoalition bestående af hans eget socialdemokratiske SPD, det liberale parti FDP og miljøpartiet De Grønne.

Koalitionen, der på tysk kaldes Ampel-Koalitionen (Trafiklys-koalitionen), har som erklæret mål at gøre Europas største økonomi mere grøn og mere retfærdig.

Kampen mod klimaforandringer er stærkt prioriteret. Samtidig er der stor fokus på bekæmpelse af coronapandemien i regeringsaftalen, og der er formuleret en række klare udenrigspolitiske mål.

- Store forandringer på vej for tyskerne, har Scholz tidligere sagt om en grøn omstilling, hvor der satses stort på elbiler og grøn energi.

- Vi er forenet i viljen til at gøre landet bedre.

Ifølge Scholz kommer der "politik med stor påvirkning". Det gælder en højere minimumløn og så mere ambitiøse klimamål, end Tyskland hidtil har haft.

I regeringsaftalen har de tre koalitionspartier lovet at vende tilbage til geninstallering af den såkaldte gældsbremse i 2023. Den skal forhindre, at Tysklands økonomi kan komme i store problemer ved en ny global økonomisk krise.

Kravet om genindførelse af gældsbremsen var et absolut krav fra FDP og klart støttet af Scholz.

Partierne er også enige om, at der ikke skal ske skatteforhøjelser, mens de er ved magten. Det har FDP's leder, Christian Lindner, skrevet i et tweet.

Socialdemokraterne har fået sikret, at deres valgløfte om en forhøjelse af minimumlønnen er steget til 12 euro fra den nuværende 9,60 euro (til 89,23 kroner fra 71,40 kroner).

/ritzau/dpa