7. klasser undervises i at redde liv

Nyt kursus lærer skolebørn førstehjælp på mindre end 30 minutter

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

1, 2, 3, 4, 5... Der skal 30 tryk og 2 indblæsninger til, når man laver hjerte- og lungeredning. Og det er mini-Anne dukken god til at demonstrere. @NormalParagraphStyle:Foto: Grete Dahl

Der bliver fniset lidt i krogene, da 7. klasse på Herningvejen Skole pakker de lyserøde gummidukker ud. Men kort efter er alle i gang med at øve sig i hjerte- og lungeredning, og der lyttes intenst til instruktionerne på den medfølgende dvd. - Vi har allerede prøvet det en gang før, og de fleste er heldigvis meget motiverede, fortæller lærer Anette Hjulmand. Hun mener, der er stort behov for at lære eleverne førstehjælp. For ellers risikerer man let at stå i en situation, hvor ingen er i stand til at gribe ind. - De fleste er jo bange for at gå ind og prøve noget nyt. Og i den situation giver det forhåbentlig en vis tryghed, når man har gennemgået tingene før, siger hun. Kurset, som hedder "Red liv i skolen", tager kun 30 minutter, og materialerne sponseres af TrygFonden, som har inviteret samtlige 7. klasser i Danmark. - Vi fokuserer på 7. klasserne, fordi børn i den alder er stærke nok til at give hjertemassage, og samtidig har de også en naturlig glæde ved at lære og formidle, forklarer kommunikationschef Trine Heidemann. TrygFonden har tidligere sponseret lignende projekter, og håbet er naturligvis, at flere danskere på sigt bliver i stand til at yde livreddende førstehjælp. Undervisningen er bygget op omkring en dukke, som kaldes mini-Anne, og når eleverne er færdige, skal de bestå en test på internettet. Herefter får de dukken med hjem, og så er det far og mors tur til at lære førstehjælp. - Jeg tror, det bliver stille og roligt, for jeg har heldigvis en familie, der hører godt efter, fortæller Matt de la Prada. Han synes, det har været spændende at lære, hvordan man kan hjælpe andre. Og dukken gør det nemt at afprøve teknikken i praksis. - Her i påskeferien oplevede jeg faktisk en, som faldt om til en fodboldkamp i Århus. Jeg løb selvfølgelig hen for at se, hvad der var sket. Men andre kom først, så de var allerede i gang med at hjælpe, da jeg nåede frem. Men ellers ville jeg helt sikkert forsøge at gribe ind, nu hvor jeg har lært det, tilføjer han. Ifølge TrygFonden falder 3500 personer hvert år om med hjertestop, og det er kun 200, der overlever. Blandt andet fordi, det stadig kun er hver fjerde dansker som kan - eller tør - yde førstehjælp. Og derfor håber man også, at det landsdækkende initiativ, giver flere blod på tanden. - Ifølge planen skal vi følge op på undervisningen i 8. og 9. klasse. Og det tror jeg bestemt er en god ide, for mange - også voksne - ved slet ikke, hvordan man gør, siger Anette Hjulmand.