EMNER

70 husmødre tilbage i Brønderslev

For 80 år siden var det fine fruer og deres døtre. I dag er det almindelige kvinder over 50

Gud­run An­der­sen har væ­ret for­mand for hus­mo­der­for­en­in­gen i Brøn­der­slev i 15 år i alt. Den fylder en stor del af hendes liv.
Foto: Martin Damgård

Gud­run An­der­sen har væ­ret for­mand for hus­mo­der­for­en­in­gen i Brøn­der­slev i 15 år i alt. Den fylder en stor del af hendes liv. Foto: Martin Damgård

BRØNDERSLEV:Til sommer er det 80 år siden husmoderforeningen i Brønderslev blev oprettet. Men der er langt fra, hvad foreningen var dengang til, hvad den er i dag. Gudrun Andersen er formand for Brønderslev og omegns Husmoderforening, og selv om den fylder en stor del af hendes liv, er hun alligevel bange for, at tiden er ved at løbe fra foreningen. Som en rigtig husmor trakterer hun med kaffe og småkager. - Jeg har ikke selv bagt dem, for jeg er ikke så glad for at bage. Det griner vi lidt af i husmoderforeningen, erkender hun. Foreningen var i begyndelsen noget, som de finere fruer var med i, og så kom deres døtre eller svigerdøtre typisk også med. Sådan er det ikke i dag. Man behøver ikke at være højt på strå for at være med. - Før i tiden sagde man fru Jensen og fru Hansen til hinanden. Men i dag kalder vi hinanden ved fornavn, siger Gudrun Andersen. Alle kvinderne i foreningen er i dag over 50 år, og der er ikke mange under 60. Mere konkurrence Hun var formand for foreningen i 1990¿erne, og så holdt hun en pause fra 2002 til 2005, men nu er hun formand igen. Og bare på de seneste ti år er der sket mange ting for husmoderforeningen. - I dag er vi omkring 70 i foreningen, men i 1990¿erne var der op mod 200 medlemmer, siger hun og forklarer faldet med, at der i dag er mange andre tilbud og mange andre foreninger, man kan lægge sine kræfter i. Aktiviteterne er også blevet anderledes med tiden. Fra at have forbrugeraftener med forskellige supermarkeder, er det nu mere foredrag og udflugter, der præger aktiviteterne. Forbrugeraftenerne, hvor foreningen blandt andet fik smagsprøver og supermarkedet fortalte om sine produkter, kan ikke længere lade sig gøre, fordi butikkerne efter den nye lukkelov holder længere åbent, og så bliver det pludselig for sent til arrangementer med husmoderforeningen. Foreningen var også meget involveret i handelsstandsforeningen, men det er de heller ikke mere. - Vi havde også faste arrangementer på plejehjemmene i Brønderslev, Også på plejehjemmene i Brønderslev, men plejehjemmene har nu fået deres egne foreninger, som kommer og hygger om beboerne, forklarer Gudrun Andersen. Så alt i alt har foreningen mindre at lave i dag, end for bare 10-15 år siden. Mænd ingen adgang Men én ting ændrer sig aldrig: Der kommer aldrig mænd med. Det her er en klub for kvinder. - Vi har besluttet, at man ikke må tage sin mand med, for så er der måske nogle af de enlige, der vil føle, at de kommer alene, forklarer Gudrun Andersen, der selv mistede sin mand for 14 år siden. Dengang var hun glad for det kæmpe netværk, husmoderforeningen gav hende. Alligevel er hun urolig for foreningens fremtid. - Spørgsmålet er, hvor længe foreningen kan overleve, og jeg kan da godt tvivle på, at den når at blive 100 år, men det håber jeg ikke sker, siger Gudrun Andersen. Hun håber på, at foreningen stadig vil få nye medlemmer.