Odense

71-årig kvinde holdt fanget i en måned

58-årig mand dømt for frihedsberøvelse af kvinde, han mødte på datingside

Arkivfoto

Arkivfoto

ODENSE:En serbisk mand har flere gange udsat kvinder for frihedsberøvelse og psykisk terror, fastslår retsformand Birgitte Thorsen i Retten i Odense.

I retten er den 58-årige serbiske mand tirsdag idømt tre års fængsel og permanent udvisning af Danmark. Han er dømt for i lidt over en måned at have holdt en 71-årig kvinde fanget sidste år.

To andre kvinder vidnede i retssagen mod den 58-årige mand. Den ene har en dom for bedrageri sammen med manden, mens den anden tidligere har meldt manden for trusler og bedrageri.

Begge fortalte, at han også havde truet og kontrolleret dem, og det stemmer helt overens med det, som den 71-årige kvinde fortalte retten.

- Det, vi har lagt vægt på, er vidnerne. Især to vidner, der har forklaret tiltaltes væremåde som overdramatiseret, kynisk og beregnende, siger Birgitte Thorsen og fortsætter:

- Begge har forklaret, at han udsatte dem for vold.

I retten blev der tegnet et billede af en mand, der har terroriseret kvinder og løjet om sit job og sin fortid. Han har blandt andet fortalt, at han var tidligere elitesoldat og kunne slå et menneske ihjel med hænderne.

- Ikke frihed til at forlade ham

Manden mødte den 13 år ældre kvinde på datingsiden Dating.dk i sommeren 2015. Den dag kvinden blev taget til fange, var mandens tidligere dom for bedrageri netop afsonet i hjemmet.

Frihedsberøvelsen varede fra 28. august til 1. oktober.

Sagen er usædvanlig, fordi de to i perioden også bevægede sig uden for mandens adresse. Spørgsmålet, som retten har taget stilling til, har derfor været, om kvinden kunne forlade den 58-årige serbiske mand eller ej.

- Hun har ikke haft frihed til at forlade ham. Hun var bange for, at han ville gøre alvor af sine trusler, hvis hun flygtede, eller hvis det mislykkedes. Hun befandt sig konstant i en situation fyldt med angst, siger retsformanden.

Ud over tre års fængsel og udvisning af Danmark skal den dømte Lazar Tidemann også betale 157.000 kroner tilbage til kvinden. Dels fordi han har tvunget hende til at overføre et stort beløb til sin konto og dels som tort godtgørelse.

Han er også dømt for vold mod den ene af de to kvinder, der vidnede i retten.

Den dømte anker dommen på stedet og kærer, at han fortsat skal varetægtsfængsles.

/ritzau/