73 mulige erstatningssager efter fodlænkedom

Statsadvokaten har fundet frem til 73 sager, hvor afsonere med fodlænke kan være fejlagtigt straffet.

73 mulige erstatningssager efter fodlænkedom

Et nu lappet hul i straffeloven, som tillod kriminelle, der afsonede i hjemmet med en fodlænke at flygte uden at få forlænget deres straf, giver nu mulighed for erstatninger.

Flere personer fik nemlig fejlagtigt forlænget deres straffe for at forlade deres hjem, mens de afsonede med fodlænke, men den ekstra straf lå ikke inden for loven, afgjorde Højesteret i januar.

Statsadvokaten har fundet frem til 73 sager, hvor de kriminelle har fået forlænget deres straf ud fra bestemmelsen, som fejlagtigt blev brugt mod fodlænkeafsonere.

- Men vi ved endnu ikke, hvor mange af de 73 der er dømt for at forlade hjemmet under fodlænkeafsoningen, eller om de for eksempel er dømt for at flygte fra politiet, forklarer statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokaten til Ritzau.

Bestemmelsen dækker nemlig over flere former for flugtforsøg, så politikredsene må først finde sagerne frem for at få afgjort, hvor mange af dem der skal genåbnes på baggrund af højesteretsdommen.

Som udgangspunkt har fodlænke-fanger fået 30 dage oven i deres dom, hvis de flygtede.

- Jeg tør ikke gætte på, hvor mange af de 73 sager der skal genåbnes, siger Jens Røn.

Men genåbnes en sag, kan de dømte se frem til en erstatning for den fejlagtige fængsling.

- I meget runde tal er erstatningen for 30 dages uberettiget fængsling op til 30.000 kroner, fortæller Røn.

Der venter altså potentielt to millioner kroner i erstatning til de 73 personer. Oven i denne kommer kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

- Nu må vi se, hvor mange sager der skal genoptages, og hvor mange personer der er dømt for andet end fodlænke-flugt, siger Jens Røn.

De enkelte politikredse skal nu finde de 73 sager frem og gennemgå dem. Statsadvokaten vil derefter informere de berørte om, hvordan de griber genåbningen af deres sager an.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.