74-årig mediechef og aktivist får fængselsdom i Hongkong

Otte aktivister fra Hongkong har fået fængselsstraffe for at deltage i mindehøjtidelighed i Kina sidste år.

FILE PHOTO: Media mogul Jimmy Lai Chee-ying, founder of Apple Daily speaks during an interview to response national security legislation in Hong Kong <i>Tyrone Siu/Reuters</i>

FILE PHOTO: Media mogul Jimmy Lai Chee-ying, founder of Apple Daily speaks during an interview to response national security legislation in Hong Kong Tyrone Siu/Reuters

En fremtrædende mediechef og syv andre personer fra Hongkong er mandag blevet idømt fængselsstraffe efter en mindehøjtidelighed sidste sommer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De otte aktivister deltog i juni 2020 i en markering til minde om hændelser i Beijing i 1989, hvor militæret slog brutalt ned på demokratiforkæmpere.

Hændelserne kaldes ofte massakren på Den Himmelske Freds Plads.

Den 74-årige mediechef Jimmy Lai, der ejer den prodemokratiske avis Apple Daily, var sammen med de syv andre allerede kendt skyldige i anklager.

Han har mandag modtaget en fængselsstraf på 13 måneder. De øvrige har fået mellem otte og 14 måneders fængsel.

Jimmy Lai sidder i forvejen fængslet for forskellige overtrædelser af en sikkerhedslov, som Kina indførte i Hongkong i 2020.

Han har mandag sendt en udtalelse gennem sin advokat Robert Pang.

- Hvis det er en forbrydelse at mindes de personer, der døde, så døm mig for det og lad mig blive straffet for forbrydelsen. Så kan jeg dele byrden og æren med de unge mænd og kvinder, der blev dræbt 4. juni, skriver han i et brev.

Tusindvis af personer menes at være blevet dræbt eller kommet til skade, da den kinesiske hær blev sat ind mod demonstranterne den 4. juni 1989.

Gennem 30 år blev de blodige begivenheder mindet i Hongkong, men i 2020 nedlagde myndighederne i byen forbud mod traditionen. Det blev begrundet med coronapandemien. Alligevel mødte tusindvis af borgere op 4. juni 2020.

Avisen Apple Daily blev i juni år tvunget til at lukke, da myndighederne beslaglagde mediets aktiver. Det skete med henvisning til sikkerhedsloven.

Kina beskyldes for med sikkerhedsloven at være i gang med at afvikle Hongkongs delvist demokratiske institutioner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.