Udland

75-året for Pearl Harbor og USA's entre i verdenskrigen

7. december 1941 klokken 07.55 satte Japan et ødelæggende angreb ind mod USA's flådebase i Hawaii.

US-PEARL HARBOR-USS WEST VIRGINIA Foto: Scanpix/National Park Service

US-PEARL HARBOR-USS WEST VIRGINIA Foto: Scanpix/National Park Service

7. december 1941 er en dag, der har boret sig ind i amerikansk historie. Det var dagen, hvor Japan uden at erklære krig angreb den amerikanske flådebase Pearl Harbor.

Over 2000 amerikanske soldater og søfolk blev dræbt ved angrebet på Hawaii-basen, og flere store krigsskibe blev sænket eller alvorligt beskadiget.

Indtil det tidspunkt havde USA holdt sig helt ude af krigen mod Nazityskland i Europa og de japanske angrebskrige i Fjernøsten.

Men den demokratiske præsident, Franklin D. Roosevelt, kunne for en gangs skyld holde isolationistiske republikanere fra fadet og dagen efter erklære de to aksemagter Japan og Tyskland krig.

I mange årtier har angrebet på Pearl Harbor været opfattet som et kujonagtigt angreb. Det var første gang siden 1812, at USA var blevet angrebet på egen jord.

- Den dag blev en sovende gigant i sandhed vækket, har det lydt fra den tidligere forsvarsminister Leon Panetta.

Sandt var det, at det amerikanske militær var helt uforberedt, da de japanske kampfly angreb og smed deres bomber.

Tidligere i denne uge meddelte Japans premierminister, Shinzo Abe, at han som den første japanske regeringschef sammen med præsident Barack Obama vil besøge Pearl Harbor lige efter jul.

Det er for synligt at kunne vise, at udsoningen mellem de to lande er kommet til ende, og at tilbage står en tæt alliance mellem USA og Japan.

Obama besøgte tidligere i år Hiroshima, hvor USA kastede sin første atombombe i august 1945.

Angrebet på Pearl Harbor blev indledt fem minutter i otte om morgen Hawaii-tid 7. december 1941. For Japan var formålet at knække den amerikanske flåde.

Det to timer lange angreb kostede 2402 amerikanere livet og sårede over 1100.

Halvdelen af de dræbte var om bord på slagskibet USS Arizona. Skibets ammunitionsrum blev ramt af en faldende bombe.

21 krigsskibe, heriblandt otte slagskibe, blev sænket eller ødelagt under angrebet, lige som 328 kampfly blev ødelagt. De japanske tab var langt mindre.

Men japanerne fik ikke ram på de tre hangarskibe, der befandt sig i området, og den amerikanske slagkraft blev efter krigserklæringen genskabt og i løbet af de næste knap fire års krig udviklet til en kolossal krigsmaskine.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.