Dronninglund

79 unge står for tiden uden en læreplads

Situationen er alvorlig, mener LO

Ole Andersen: - Arbejdsgiverne må vise ansvar. Arkivfoto

Ole Andersen: - Arbejdsgiverne må vise ansvar. Arkivfoto

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:Virksomhederne tager mindre ansvar for praktikpladser siger LO. Der er lærepladser nok, siger arbejdsgiverne.

Det er to modsatrettede påstande, men er det rigtigt? spørger næstformand i LO Brønderslev-Dronninglund, Ole Andersen.

Siden 2008 er mangelen på praktikpladser vokset. Især fra 2013 har tusindvis af unge stået uden praktikplads. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet en analyse, som bekræfter dette. En anden konklusion er, at det er virksomheder indenfor handel, byggeri, transport, privat service, hotel & restauration og landbruget der glimrer ved at ansætte færre lærlinge. Kun industrien øger antal lærlinge.

Med baggrund i dette, er det med stor undren, at arbejdsgivere siger, at der er lærepladser nok, fortsætter Ole Andersen.

Det er el-installatør firmaet Thomsen & Fals A/S og Entreprenørvirksomheden M. Thomsen Støtt A/S der udmelder så bombastisk.

Ole Andersen: - Mon det gælder for alle de nordjyske virksomheder? Jeg er overbevist om, at de to virksomheder - og alle andre virksomheder, sagtens kan få de lærlinge de vil ansætte. I hele Danmark står godt 11.000 unge og mangler en praktikplads ude hos virksomhederne. Dansk Byggeris partnerskabsaftaler med kommunerne om flere praktikpladser, er hensigtserklæringer uden forpligtelser for virksomhederne og den har ikke givet flere praktikpladser, nærmest tvært imod.

I Brønderslev Kommune viser de nyeste tal, at 79 unge, der mangler en læreplads ude hos virksomhederne. Det er en alvorlig situation, at virksomhederne ikke tager de lærlinge de er godkendte til at kunne ansætte. Det er en alvorlig situation for landet, hvis vi kommer i underskud med dygtig faglært arbejdskraft. Det er ulykkeligt, at vi har unge gående der mangler en læreplads, siger LO-næstformanden.

- Det er en win-win-situation, at vi får uddannet de unge til fremtiden. I LO Brønderslev-Dronninglund er vi klar til at sætte praktikpladsmanglen på dagsordenen, og vi ved og bakker op om, at de igangværende tre-partsforhandlinger netop har fokus på manglen på praktikpladser.

- Vi vil kæmpe for at arbejdsgiverne tager deres del af ansvaret nu, slutter Ole Andersen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.